Web Analytics
Advokat Lakić: Dačić potvrdio da je Srbija duboko zagazila u diktaturu - BetaRS

Advokat Lakić: Dačić potvrdio da je Srbija duboko zagazila u diktaturu

Politika | 26.08.2024 | access_time 16:25
Advokat Lakić: Dačić potvrdio da je Srbija duboko zagazila u diktaturu
Foto: Beta/Milan Ilić

Advokat Nikola Lakić izjavio je da je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić danas potvrdio da "režim Aleksandra Vučića" ima spiskove građana Srbije nad kojima MUP i BIA sprovode represivne metode prilikom ulaska i izlaska iz Srbije, što ukazuje, kako je rekao, da je "Srbija duboko zagazila u diktaturu".

Lakić je agenciji Beta kazao da je na osnovi tih spiskova policija mimo zakona maltretirala građane i nad njima, prilikom ulaska ili izlaska iz Srbije, sprovodila pritisak samo zbog činjenice da se neke izjave ili stavovi ne poklapaju sa stavovima vladajuće stranke.

"Nesporna je činjenica da svaka država ima spiskove na kojima se nalaze lica koja vrše krivična dela organizovanog kriminala ili terorizma, i na taj način ugrožavaju bezbednost države, međutim problem je što se osim tih lica na spiskovima srpskih policijskih službi nalaze osobe koje vrše verbalni delikt i nad njima se ne bi trebalo represivno delovati", rekao je advokat.

Po njegovim rečima, MUP i BIA nesporno zloupotrebljavaju zakonom propisane nadležnosti prema osobama za koje vrh režima odredi da se moraju zaustavljati po nekoliko sati pri ulasku i izlasku iz Srbije.

"Zbog toga bi u nekoj normalnoj državi reagovalo tužilastvo i zaštitnik građana jer se radi o velikoj zloupotrebi i kršenju zakona. Međutim, mi živimo u Srbiji u kojoj je na čelu tužilaštva nesposobna, a politički podobna Zagorka Dolovac koja svojim nečinjenjem podstiče Aleksandra Vučića i njegovog posilnog Ivicu Dačića da zloupotrebljavaju zakonska ovlašćenja i nekaznjivo čine krivična dela", ocenio je Lakić.

Naglasio je da se posle izjave Ivice Dačića o tajnim spiskovima svaki građanin Srbije oseća nesigurno, jer može biti maltretiran zbog političkih stavova koji ne odgovaraju režimu.

"Još je nesigurniji ako zna da nema institucija da ga zaštite, jer upravo te institucije štite isključivo režim. Dačićeva izjava je još jedan od dokaza da je Srbija duboko zagazila u diktaturu i da sve više liči na Belorusiju Aleksandra Lukašenka, Rusiju Vladimira Putina i Venecuelu Nikolasa Madura", zaključio je Lakić.

Dačić je danas rekao da policijske službe poseduju spiskove za kontrolu građana, ali nije objasnio ko je i po kojim kriterijumima sastavio te spiskove.

"Biće ukinuti spiskovi kontrole građana, osim u onim slučajevima kada se sumnja na izvršenje krivinih dela, terorizam ili opasnost za bezbednost države. Mi ćemo, da ne bi dolazilo do zloupotreba, ukinuti sve spiskove", rekao je Dačić.

Teme