Web Analytics
Jerkov: Maltretiranje Severine na granici novi dokaz da Srbija preuzima ulogu iz 1990-ih - BetaRS

Jerkov: Maltretiranje Severine na granici novi dokaz da Srbija preuzima ulogu iz 1990-ih

Politika | 26.08.2024 | access_time 16:45
Jerkov: Maltretiranje Severine na granici novi dokaz da Srbija preuzima ulogu iz 1990-ih
Foto: Beta/Nenad Petrović

 Maltretiranje hrvatske pevačice Severine Vučković i njeno četvoročasovno zadržavanje na granici samo je poslednji u nizu dokaza da Srbija na sebe preuzima "sramnu ulogu" koju je u regionu imala 1990-ih, ocenila je danas članica Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Aleksandra Jerkov.

Povodom izjave Severine Vučković da su je pripadnici srpske policije sinoć zadržali na granici i ispitivali o stavovima prema genocidu u Srebrenici, operaciji "Oluja" i iskopavanju litijuma u Srbiji, Jerkov je navela da je to "udar na slobodu govora i poruka građanima Srbije, posebno onima hrvatske nacionalnosti, da postoje pravila u Srbiji i da režim određuje šta se sme, a šta se ne sme".

"Režim Aleksandra Vučića je povukao jasnu liniju da se neće tolerisati ništa osim nivoa ratne politike 1990-ih i 'kulture' Baje Malog Knindže", navela je u pisanoj izjavi Jerkov, nekadašnja narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke.

Jerkov je ocenila i da će Srbija, "sve dok je autokratski režim na vlasti, ostati usamljena gubernija i izolovano ostrvo na Balkanu sa visoko podignutim zidovima prema svemu zapadnom i evropskom".

Ona je ukazala da je Severina Vučković "žena koja se hrabro bori protiv šovinizma, zalaže za suočavanje sa prošlošću i svojom umetnošču i aktivizmom gradi veze među zemljama regiona".

"Ona je zbog toga već dugi niz godina meta svima onima koji žive od podela, neguju mržnju i od nje profitiraju. Srpska pravoslavna crkva već dugo vremena vodi kampanju protiv nje, a nedavno se, zbog svojih političkih stavova, pre svega onih o genocidu u Srebrenici, kao i zbog podrške Crnoj Gori, našla pod paljbom režimski kontrolisanih medija u Srbiji", navela je Jerkov.

Dodala je da "faktičko ugrožavanje prava na rad Severine Vučković zbog toga što ima mišljenje koje se ne dopada režimu" pokazuje da Srbiju vode ljudi "koji ne priznaju presude međunarodnih sudova, koji vraćaju krivično delo verbalnog delikta i koji će se nemilosrdno svetiti svima koji su iz bilo kog razloga politički nepodobni".

Severina je danas za hrvatski portal 24 sata, između ostalog, rekla i da "više nikad neće doći" u Srbiju dok je na vlasti Vučić, koga je opisala kao "najvećeg ustašu za Srbe" koji je "proterao iz države stotine hiljada Srba koji su pobegli od njegove politike i ekonomije, dok ostatak sada nastoji da truje litijumom".

Navela je da "voli Srbiju u kojoj 100.000 Srba protestuje zbog zaštite životne sredine da bi sačuvalo svoju zemlju" i dodala da "onaj koji je trenutno na čelu Srbije neće maltretiranjem nje skrenuti pažnju s problema koji more Srbe u Srbiji".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je granična policija zadržala Severinu, na osnovu spiskova o "verbalnim deliktima", ali je i najavio da će zatražiti njihovo ukidanje.

Teme