Web Analytics
Kina se odupire zabrinutosti SAD zbog 'viška kapaciteta' - BetaRS

Kina se odupire zabrinutosti SAD zbog 'viška kapaciteta'

Ekonomija | Izvor: Beta | 27.08.2024 | access_time 09:25
Kina se odupire zabrinutosti SAD zbog 'viška kapaciteta'
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak je saopštilo da su američke akcije u globalnoj trgovini najveći izvor zabrinutosti u vezi sa novom rundom trgovinskog rata, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Nedavni članak objavljen u američkim medijima komentarisao je da će povećanje ulaganja Kine u proizvodnju pogoršati višak kapaciteta, stisnuti preduzeća širom sveta i podići spektar novog globalnog trgovinskog rata.

Na pitanje da prokomentariše članak, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan je ovog ponedeljka istakao da je popularnost „proizvedeno u Kini“ širom sveta rezultat upornog ulaganja u istraživanje i razvoj i negovanje komparativnih prednosti, a ne subvencionisanog dampinga, a još manje je skretanje tržišta kroz protekcionističke mere.

"Sa našim punim proizvodnim lancem pomogli smo u održavanju stabilnosti globalnih proizvodnih lanaca i lanaca snabdevanja i unapredili tehnološki napredak i modernizaciju industrije širom sveta", rekao je Lin.

Lin je naglasio da je 15 godina zaredom udeo kineskog izvoza robe na svetskom tržištu na prvom mestu, a udeo kineskog uvoza robe na drugom mestu.

"Široko je prihvaćeno da Kina igra važnu ulogu u stabilnog i zdravog rasta globalne ekonomije", dodao je on.

Portparol je takođe primetio da kad god SAD imaju problema, neki Amerikanci i mediji u zemlji čine žrtvenim jarcem druge zemlje kako bi odvratili pažnju.

"To nije neuobičajeno", dodao je Lin.

Prema Linu, SAD su usvojile Zakon o smanjenju inflacije kako bi pribegle diskriminatornim subvencijama, nastavile da obeshrabruju imenovanje novih sudija u Apelaciono telo Svetske trgovinske organizacije (STO) i proizvoljno uvele visoke carine na robu iz drugih zemalja.

"Činjenice jasno pokazuju da je ovakva praksa SAD najveći izvor zabrinutosti zbog novog preokreta trgovinskog rata u svetu", rekao je Lin.

Tom prilikom, Lin je takođe spomenuo da su prošle godine, među članicama STO samo SAD podnele 454 obaveštenja o tehničkim preprekama u trgovini, više od kombinovanog broja pet članica nakon SAD.

"Pribegavajući protekcionizmu, SAD neće moći da profitiraju same, već će samo izgubiti mogućnosti za obostrano korisnu saradnju. Kina će nastaviti da širi otvorenost na visokom nivou i promoviše nove pokretače globalnog rasta", rekao je Lin.

On je ponovio da će otvorena Kina, koja želi da sarađuje, stalno pružati mogućnosti celom svetu.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT