Web Analytics
FBD o Vulinovim spiskovima nepoželjnih: Jedna od najvećih bruka srpske policije - BetaRS

FBD o Vulinovim spiskovima nepoželjnih: Jedna od najvećih bruka srpske policije

Politika | Izvor: Beta | 27.08.2024 | access_time 19:10
FBD o Vulinovim spiskovima nepoželjnih: Jedna od najvećih bruka srpske policije
Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) je danas pozdravio najave vrha vlasti da će se raskinuti sa praksom vođenja spiskova osoba s "verbalnim deliktima" na osnovu koje su, kako su ukazali, mnogi, uključujući i građane Srbije "bili podvrgavani rigoroznim kontrolama i maltetiranju prilikom prelaska državne granice".

FBD je u saopštenju to nazvao "jednom od najvećih bruka koju je srpska policija priredila i sebi i svojim građanima nakon 5. oktobra 2000. godine".

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin je danas kazao da je kao ministar unutrašnjih poslova i direktor Bezbednosno-informativne agencije pravio spiskove osoba kojima ne treba dozvoliti ulazak u Srbiju.

Vulin koji je i predsednik Pokreta socijalista (PS) je naveo da je te spiskove on pravio, "po zakonu i po savesti", objavila je ta stranka.

On je time, kako je sapoštio PS, odgovorio na "hajku" navodno protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokrenutu pošto je policija Srbije u nedelju zadržala na granici pevačicu iz Hrvatke Severinu Vučković.

Objavio je i da žali što se nije više posvetio tim spiskovima, "jer vidi koliko ološa je nepravedno zaboravljeno", a naveo je da Vučić "o tome (spiskovima) nije bio pitan, niti je trebao da bude".

U saopštenju FBD piše da "moraju biti sankcionisana sva lica koja su odgovorna za vođenje nezakonitih spiskova".

FBD smatra da zato, "ukoliko bi se potvrdili navodi Vulina da je on lično odgovoran za sastavljanje tih spiskova, smatra da za njega više ne bi smelo biti mesta u rekonstruisanoj vladi premijera Miloša Vučevića".

Forum očekuje da će premijer, "svestan dalekosežnosti implikacija Vulinovog iskaza po imidž Srbije na putu ka EU.., predložiti Narodnoj skupštini da razreši Vulina sa mesta potpredsednika Vlade - ukoliko Vulin sam ne podnese ostavku na to mesto nakon ovog samoinicijativnog 'preuzimanja odgovornosti' za ozbiljnu štetu koju je naneo zemlji i medjunarodnoj reputaciji Aleksandra Vučića".

Teme