Web Analytics
Meksiko 'pauzira' odnose sa SAD i Kanadom navodno jer kritikuju reformu pravosuđa - BetaRS

Meksiko 'pauzira' odnose sa SAD i Kanadom navodno jer kritikuju reformu pravosuđa

Svet | Izvor: Beta-AP | 27.08.2024 | access_time 22:55
Meksiko 'pauzira' odnose sa SAD i Kanadom navodno jer kritikuju reformu pravosuđa
Predsednik Meksika je danas izjavio da će "pauzirati" diplomatske odnose sa SAD i Kanadom pošto su te države izjavile da su zabrinute zbog njegovog predloga za reformu pravosuđa.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador nije precizirao šta znači "pauza". To nije termin koji se koristi u zvaničnim diplomatskim kodeksima, a meksičko Ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo.

Predlog za reformu pravosuđa koji je Lopez Obrador podneo tokom poslednjih nedelja na funkciji, podstakao je velike proteste i štrajkove kao i široke kritike investitora i finansijskih institucija.

Prošle nedelje, američki ambasador Ken Salazar rekao je da je taj predlog "rizičan" za demokratiju i da bi mogao da ugrozi i trgovinske odnose Meksika sa Sjedinjenim Državama.

Lopez Obrador je osudio ovu izjavu, rekavši da je ambasador Salazar povredio suverenitet Meksika, na šta je Salazar pomirljivo odgvorio da mogu da porazgovaraju o tome.

Predsednik je danas rekao novinarima: "Nećemo mu (ambasadoru SAD) reći da napusti našu zemlju" i da se "nada da obećavaju da će poštovati nezavisnost Meksika, suverenitet naše zemlje. Ali dok se to ne dogodi, a oni nastave sa ovom politikom, sve je na pauzi".

Lopez Obrador je takođe optužio Kanadu da se meša u unutrašnja pitanja Meksika zbog izražavanja bojazni oko predloga reforme pravosuđa.

Ove tri zemlje imaju važnu trgovinsku razmenu od procenjenih 1,8 hiljada milijardi dolara 2022, ali za sada nema jasnog znaka na kako tenzije zbog reforme pravosuđa mogu uticati na njihove dugogodišnje ekonomske i diplomatske odnose.

Ovo nije prvi put da meksički predsednik pominje "pauzu", jer je 2022. takođe to najavio u odnosima sa Španijom zbog spora sa energetskim kompanijama.

Lopez Obrador je tada rekao da "pauza nije prekid odnosa" sa Španijom, već "samo poštovanje i bratski protest zbog zloupotreba i pritužbi počinjenih protiv naroda i države Meksika".

Međutim, najnoviji komentari upućeni američkom ambasadoru dolaze usred pojačanih tenzija između dve vlade poslednjih meseci otkad su SAD uhvatile meksičkog narkobosa "El Maja" Zambadu uz niz veoma neobičnih događaja.

Kako je otkrivano više informacija o tom slučaju, Lopez Obrador je bio sve ratoborniji, rekao je Karlos Perez Rikart, politički analitičar u meksičkom Centru za ekonomska istraživanja i nastavu.

Lopez Obrador će predati štafetu svojoj političkoj saveznici, novoizabranoj predsednici Klaudiji Šejnbaum koja će stupiti na dužnost 1. oktobra.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika