Web Analytics
Vučević: U Hrvatskoj se krše elementarna prava Srba - BetaRS

Vučević: U Hrvatskoj se krše elementarna prava Srba

Politika | 28.08.2024 | access_time 13:40
Vučević: U Hrvatskoj se krše elementarna prava Srba
Foto: Beta/Milos Miskov

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da osuda pevača krajiške grupe "Jandrino jato" u Hrvatskoj, jer je pevala srpske patriotske pesme, predstavlja direktno kršenje osnovnih ljudska prava Srba u toj zemlji.

"Šalju nam signal da čudna pravila i vrednosti važu o EU. I čini mi se potpuno suprotno od onoga kako mi razumemo pravila i vrednosti EU. Ovo je direktno kršenje elementarnih ljudskih prava, ali to traje u kontinuitetu", kazao je Vučević na konferenciji za novinare povodom osude te grupe zbog pesme "Marširala kralja Petra garda", kao i nedavnog hapšenja srpskog advokata Nemanje Berića.

On je konstatovao da se u Srbiji "više kuka za Severinom nego za jednim Srbinom koji je uhapšen ili stradao".

"Ovde će vam mnoge nevladine organizacije mnogo više žaliti za jednom grančicom, a nikada nećete čuti da osuđuju teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji. To je van njihovog opisa rada ili van obaveza u odnosu na one koji ih finansiraju", kazao je Vučević.

Dodao je da mnogi njegovi prijatelji Krajišnici vole grupu "Jandrino jato", a da on baš voli pesmu "Marširala kralja Petra garda", jer je to slobodarska pesma.

"Da nas sve podsetim, a i ove koji proganjaju one koji pevaju tu pesmu, da je taj kralj Petar baš doneo slobodu i ovima koji danas hapse zbog te pesme. Da nije bilo kralja Petra I i njegovog sina kralja Aleksandra I Karađorđevića, ne bi oni danas imali države i ne bi se oslobodili od onih monarhija koje su ih kontrolisale vekovima. Verovatno je to vid zahvalnosti", rekao je Vučević.

Pozvao je sve da na društvenim mrežama i Jutjubu pogledaju skup u Imotskom gde su se pevale ustaške pesme.

"Kad se veliča ustaštvo u najtvrđem ili najpunijem obliku, to je normalno i tu niko ne odgovara. Ne bismo želeli da išta slično vlada u Srbiji ikada, odnosno ono što oni rade", rekao je Vučević.


Vučević: Vlada Srbije nastavlja dijalog sa NVO, ali one treba da imaju transparentno finansiranje

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da Vlada nastavlja dijalog sa nevladinim organizacijama (NVO), ali i da insistira da NVO imaju transparentno finansiranje.

Vučević je istakao da nema nikakav problem da sve institucije države imaju komunikaciju sa NVO i da se raduje nastavku saradnje sa Nacionalnim konventom EU.

On je tako odgovorio na novinarsku molbu nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta da pokomentariše otvoreno pismo Nacionalnog konventa EU upućeno njemu i predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić u kojem se tvrdi da su se uključili u kampanju visokih državnih zvaničnika protiv civilnog sektora, kao i na pitanje kako vidi saradnju sa civilnim sektorom.

"Nemam nikakav problem da sve institucije države imaju komunikaciju sa NVO, ali često dolazi do permutacije da su NVO osnovane da se bave jednim poljem aktivnosti, a onda ulaze u čistu politiku, stvaraju privid da su suštinski političke stranke bez političke odgovornosti, da ne izlaze na izbore, a da sebi daju za pravo da su donosioci političkih odluka", kazao je on.

On smatra da bi onda takve NVO trebalo da postanu deo političkog diskursa Srbije i da uzmu učešće na izborima na bilo kom nivou.

"To je uvek najbolja prilika da zastupate vaše ideje i dostignete ciljeve", smatra premijer.

Istovremeno, za njega je neobjašnjivo, zašto neka država finansira NVO u drugoj državi.

"To je pitanje koje će ostati večno, ali Srbija je dovoljno demokratska država da je sve dozvoljeno. Ja samo insistiram kao predsednik Vlade Srbije, a i predsednik najveće stranke, da kao što političke stranke moraju da imaju transparentno finansiranje, da to isto važi i za NVO", rekao je Vučević.

Istakao je da to ne znači da je ikom ugroženo funkcionisanje, jer se onda može postaviti obrnuto pitanje.

"Ukoliko se insistira na javnom i transparentnom prikazu finansiranja političkih stranaka, da li to znači da se ugrožava i rad političkih stranaka? Zašto se drugačije posmatra kada govorimo o NVO? Zamislite da Srbija odluči da finansira neke NVO u drugim državama. Da li bi neko rekao da se mešamo u unutrašnje stvari te države", zapitao se Vučević.

Teme