Web Analytics
Milan Đurić ponovo gradonačelnik Novog Sada - BetaRS

Milan Đurić ponovo gradonačelnik Novog Sada

Vojvodina | 28.08.2024 | access_time 17:20
Milan Đurić ponovo gradonačelnik Novog Sada
Foto: Beta/Dragan Gojic

Dosadašnji gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izabran je danas ponovo na tu funkciju.

Odbornici vladajuće većine u Skupštini grada Novog Sada, nakon petočasovne rasprave, podržali su njegov izbor sa 46 glasova za.

Ukupno je glasalo 75 od 78 odbornika, a 27 listića bilo je nevažeće.

Đurić je nakon gotovo pedesetominutnog govora predložio svoj tim: zamenik će mu biti Đurađ Jakšić, šef novosadskog odbora Srpske radikalne stranke.

Kako pišu novosadski mediji, Đurić i Jakšić su školski drugari, iz istog odeljenja Isidorine gimnazije.

Ostali članovi Gradskog veća su Dejan Šijak, koji će biti zadužen za komunalne poslove, zatim Petar Đurđev, čiji resor će biti obrazovanje.

Dejan Mandić biće član Gradskog veća zadužen za finansije, Aleksandra Ilić za zdravstvo, dok će Milorad Radojević voditi privredu.

Sonja Radaković izabrana je na čelo resora socijalne zaštite i brige o porodici i deci, dok će Vanja Petković voditi resor imovine i imovinsko-pravnih odnosa, zaštite životne sredine, održivog razvoja i energetske efikasnosti.

Tatjana Medved zadužena je za sport i omladinu, Tijana Delić za kulturu, a Aleksandar Bulajić za saobraćaj.

Milovan Amidžić je član Gradskog veća zaduženog za upravu i propise i on, uz Radojevića i Bulajića, ostaje iz starog kabineta.

Đurić se u svom govoru osvrnuo na bivše i buduće projekte koje bi vlast pod njegovom kontrolom trebalo da okonča.

"Tražim od članova Gradskog veća i svih gradskih funkcionera da su u svakom momentu svesni toga da mi ovde postojimo da bismo upravljali poslovima od zajedničkog interesa za naše sugrađane. Naša dužnost i obaveza je da im za poverenje vratimo poštenjem i domaćinskim upravljanjem gradom", rekao je Đurić.

Precizirao je da niko nema pravo da prokocka istorijsko poverenje koje je lista SNS dobila na prethodnim lokalnim izborima, osnažena "podrškom Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića".

"U naredne četiri godine planiramo da realizujemo investicione projekte koji će potpuno povezati sve prethodno realizovane i Novi Sad učiniti gradom koji je zaista po meri modernog čoveka i pružiti ne samo Novosađanima, nego i sve većem broju turista potpuno novi doživljaj novog, evropskog grada sa bogatom istorijom", poručio je Đurić.

Naveo je da motor razvoja Novog Sada moraju da budu Univerzitet i IT industrija, kao i da je turizam ogromna i velika razvojna šansa grada.

Đurić je, između ostalog naveo izgradnju novih mostova i novih parkova, kao i ravnomerni razvoj svih delova grada.

Najavio je ulaganja u vodosnabdevanje, izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda, kao i završetak regionalnog sistema upravljanja otpadom.

Najavio je i završetak saobraćajnica na Fruškogorskom koridoru, kako bi se izmestio saobraćaj iz grada i stvorio uslov za razvoj prigradskih naselja.

Veljko Krstonošić iz Demokratske stranke tokom rasprave je upozorio da predlog da Đurić bude gradonačelnik predstavlja kontinuitet dvanaestogodišnje vladavine vlasti i svega čemu se opozicija protivila od 2012. godine.

Krstonošić je rekao da je "prva i osnovna stvar" to što je SNS "ugušila demokratiju u Novom Sadu".

"Na izborima se koristite najbrutalnijim ucenama, a došli ste do toga da otvoreno kupujete glasove i dovodite birače i izvan našeg grada, pa čak i izvan naše zemlje", rekao je Krstonošić.

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije upozorio je da su prethodni Đurićev mandat karakterisale slaba javnost u radu i odsustvo učešća građana u donošenju ključnih odluka za razvoj Novog Sada.

"Novi Sad na vodi" je jedan od takvih primera, dodao je.

"To će biti tajkunsko naselje, u njemu će živeti i uživati samo oni koji mogu da izdvoje od sedam do 10.000 evra za kvadratni metar stambenog prostora koliko se procenjuje da će koštati", naveo je Novaković.

Dejan Kulja iz odborničke grupe "Srbija centar - Bravo Novi Sad" uporedio je Đurića sa likom iz stripa "Alan Ford", nazvavši ga Superhikom, junakom koji krade od siromašnih i daje bogatima.

I drugi opozicioni predstavnici pokušavali su da priču o gradonačelniku ilustruju problemima sa kojima se godinama susreću građani, od ekoloških do bezbednosnih problema, napada na opozicione i ekološke aktiviste, te krađu izbora i probleme koji su pratili izborni proces, ali je predsednica parlamenta uglavnom takvu diskusiju prekidala ili kažnjavala oduzimanjem reči.

Istovremeno, odbornici većine su koristili povrede poslovnika da se obračunaju sa kolegama iz opozicije čija izlaganja im se nisu svidela, izlazeći najčešće iz okvira teme, ali bez opomene predsedavajuće.

U nastavku sednice trebalo bi da budu izabrani članovi skupštinskih radnih tela.

Teme