Web Analytics
DS: Pojedinci odlučili da budu deo 'podobne nauke' - BetaRS

DS: Pojedinci odlučili da budu deo 'podobne nauke'

Politika | 29.08.2024 | access_time 10:50
DS: Pojedinci odlučili da budu deo 'podobne nauke'
Foto: Beta/Miloš Miškov
Demokratska stranka (DS) je danas ocenila da učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanku sa ministarkom nauke Jelenom Begović i predstavnicima naučne zajednice posvećenim projektu Jadar predstavlja "još jedan propagandni pokušaj da se opravda projekat rudarenja u koji očigledno ni režim nije siguran, jer bi ga već sprovodio".

U saopštenju DS navodi da vlast "sve radi mimo demokratskih procedura", kao i da je zbog toga "režim odlučio da koristi naučnike kao propagandu municiju za svoje ciljeve", a da su pojedinci odlučili da postanu deo "podobne nauke".

"Time što se neki ljudi iz nauke nazivaju njenim predstavnicima, uzurpiran je ugled cele naučne zajednice. Očigledno su neki pojedinci iz naučne profesije odlučili da budu deo 'podobne nauke' i odustanu od principa nauke koji podrazumevaju autonomiju, čast i želju za istinom. To je stadijum staljinističke zloupotrebe nauke", ocenio je resorni Odbor DS za nauku.

U saopštenju se navodi i da je to "vrhunac urušavanja nauke u Srbiji nakon svih prethodnih poteza kojima je srozana na nivo partijskog plena".

"Dodeljen je status naučnog časopisa propagandnom glasilu. Privatizovan je Institut za vodoprivredu 'Jaroslav Černi' koji ima strateški značaj za Srbiju. Potrošene su stotine miliona evra za 'kampuse' i 'privredna društva' koji uzurpiraju sredstva za naučni rad i ostavljaju ogromnu većinu naučnih instituta bez ikakvih mogućnosti da se bave osnovnom delatnošću", piše u saopštenju.

Teme