Web Analytics
Makronova poruka pred posetu Beogradu: Samo u okrilju EU Srbija će moći da ostane Srbija - BetaRS

Makronova poruka pred posetu Beogradu: Samo u okrilju EU Srbija će moći da ostane Srbija

Politika | 29.08.2024 | access_time 11:10
Makronova poruka pred posetu Beogradu: Samo u okrilju EU Srbija će moći da ostane Srbija
Foto: AP/Thomas Padilla
Evropskoj uniji (EU) i njenim zemljama članicama potrebno je da imaju jednu snažnu i demokratsku Srbiju u svom okrilju i Srbiji je potrebna jedna snažna i suverena EU da brani i promoviše svoje interese, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron građanima Srbije pred posetu Beogradu.

"Kada je rat, još jednom, ponovo izbio na našem kontinentu, iniciran od strane Rusije koja u Ukrajini sledi brutalan plan osvajanja, ideja da Srbija može da traži svoj put u večitoj igri balansiranja između sila koje će u njoj videti samo piona za žrtvovanje na šahovskoj tabli samo je iluzija: samo u okrilju EU – unije suverenih država koje dele istu viziju svoje budućnosti, Srbija će moći da ostane Srbija", navodi se u poruci Makrona, dostavljenoj redakciji Danasa iz Predsedništva Francuske. 

On je dodao da je uveren da Srbija, poput Francuske, teži ka nezavisnosti i suverenosti koje samo EU, posedujući sredstva svoje strateške autonomije, može da joj pruži.

"Ovu stratešku autonomiju ćemo zajedno izgraditi obezbeđujući sebi sredstva da osiguramo našu bezbednost i jačajući našu saradnju u odbrani... Ali ćemo je takođe izgraditi u oblasti industrije u svim sektorima gde moramo da se ujedinino kako bismo bili otporniji u odnosu na bespoštednu međunarodnu utakmicu, u oblasti kritičnih sirovina, lekova, veštačke inteligencije na primer. Tu takođe Srbija ima ključnu ulogu u okviru jedne proširene i ojačane EU", poručio je Makron.

On je dodao da "pitanje koje se postavlja Srbiji ali i svima nama Evropljanima u ovom trenutku, još više nego pitanje o neophodnom održavanju unijedinjenog fronta protiv Rusije, jeste pitanje o tipu društva u kome će sutra hteti da živi naša omladina". 

Po tom pitanju, Makon je naveo da nema nikakve sumnje da će mladi u Srbiji imati isti odgovor kao i mladi u Francuskoj.

"Za građane Francuske kao i za građane drugih država članica i uskoro za građane Srbije, EU jeste i ostaće jedna od najčvršćih brana protiv populizma, demagogije i ekstrema, kao i jedinstveni prostor ekonomskog prosperiteta i ima kapacitet da bude relevantna naspram naših konkurenata u globalizaciji", navodi se u poruci.

On je dodao da put koji je predložen ka neophodnoj normaliziciji "čuva suštinu".

Kako se navodi, to je "mogućnost za Srbe da žive na Kosovu uz poštovanje zakona ali ne odričući se svog identiteta ni svojih prirodnih veza sa Srbijom; ali takođe i postojanje garancija koje se tiču očuvanja srpskog kulturnog i verskog nasleđa".

"Ovaj put je trasiran: sve što usporava napredak na tom putu ide na uštrb ljudi koji tamo žive. Uveren sam da je ovaj kompromis u skladu sa interesima Srbije i, uz svo sagledavanje snažnih osećanja Srba po tom pitanju, poštujući ih, pozivam Srbiju i pozivam mlade u Srbiji da izaberu mir i da izaberu budućnost. Lično ću ostati angažovan kao što sam siguran da će ostati i EU u celini, na sprovođenju Ohridskih sporazuma a najpre na uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom", poručio je Makron.

Današnja poseta Beogradu, nove etape koje se postavljaju za bilateralnu saradnju, stvarno strateško partnerstvo koje se gradi, apel koji je uputio za odlučno angažovanje Srbije u pristupanju EU, "sve to čini jednu poruku poverenja u našu zajedničku budućnost i takođe najbolji način da se neguje i produbljuje naše tako dragoceno prijateljstvo", poručio je Makron.

Teme