Web Analytics
Vučević: U akciji 'Najbolja cena' u radnjama 81 kategorija proizvoda jeftinijih nego na akciji - BetaRS

Vučević: U akciji 'Najbolja cena' u radnjama 81 kategorija proizvoda jeftinijih nego na akciji

Ekonomija | 29.08.2024 | access_time 13:30
Vučević: U akciji 'Najbolja cena' u radnjama 81 kategorija proizvoda jeftinijih nego na akciji
Foto: Beta/Milan Ilić
Premijer Srbije Miloš Vučević danas je najavio da će od 1. septembra do 31. oktobra u akciji "Najbolja cena" u više od 2.500 radnji širom zemlje moći povoljnije da se kupe prehrambeni i proizvodi kućne hemije, iz 81 kategorije, a koji će imati cene niže od akcijskih i koji će u proseku biti jeftiniji za 26,82 odsto.

"Na tom spisku je praktično 700 različitih proizvoda koji će moći da kupe u više o 2.500 trgovinskih objekta i biće posebno označeni", rekao je Vučević na konferenciji za novinare i dodao da će pojeftinjenje omogućiti da domaćinstvo mesečno uštedi od 8.000 do 22.000 dinara.

On je naveo da je dogovor postignut sa devet najvećih trgovinskih lanaca u zemlji i istakao će ti proizvodi biti znatno jeftniji nego oni koji budu u akcijskoj prodaji.

Vučević je kazao da su sniženja urađena na osnovu najnižih i najviših cena proizvoda koji se trenutno nalaze u prodavnicama, da je obuhvaćeno više proizvoda, sa većim popustima nego u prethodnoj akciji "Bolja cena".



Objasnio je pojeftinjenje na primeru tvrdih masnih i polumasnih sireva gde će u određenim trgovinskim lancima ta niža cena biti za gaudu, kod nekog za trapist, o čemu su sami prodavci odlučivali. 

"Ovom akcijom pokazujumo brigu pre svega o građanima sa najnižim primanjima, ali i o svi građanima, poštujući uslove tržišnog poslovanja", rekao je Vučević i najavio da će biti još akcija i mera kojima će Vlada nastojati da zaštiti standard građana.

On je zamolio građane za strpljenje, jer kada akcija "Najbola cen" počne trebaće nekoliko dana da trgovci označe proizvode oznakom Najbolja cena, logom koju treba da dobiju od drževe.

"Ne možemo u ovom trenutku da korigujemo cenu svih mlečnih proizvoid, ali u svkoj kategoriji ćete imati proizvode sa dramatično nižim cenama", rekao je on.

Vučević je, navodeći proizvode koji će biti na popustu, kazao da će tako kilogram piletine pojeftiniti 15,2 odsto, svinjsko meso, najmanje jedan artikl, za 11,5 odsto, riba, sveža ili smrznuta, za 30,6 odsto, litat jogurta sa 2,8 odsto mlečne masti biće jeftiniji za 16,8 procenata, a čaša kiselog mleka od 180 grama za 20,5 odsto.

Dodao je da će jaja biti jeftinija za 13,4 odsto, čokoladno mleko u pakovanju od 250 mililitara biće jeftinije 15,3 odsto, stišnjena šinka 12 odsto, brašno Tip 500 biće jeftinijie za 21,5 odsto, a kilogram pirinča za 17,8 odsto.

Prema Vučevićevim rečima, kilogram belog krompira biće jeftiniji za 27,6 odsto, kilogram jabuka za 28,9 odsto, kilogram crnog luka 26,6 odsto, dok će 200 grama instant kafe koštati 32,5 odsto manje, tunjevina gotovo 50 odsto manje, a sardina 27,4 odsto manje.

Precizirao je da će tegla od 700 grama meda biti jeftinija 22,8 odsto, pakovanje smrznutog graška od 450 grama biće jeftinije za 19,2 odsto, porodično pakovanje sladoleda od 1,5 litara za 21,6 odsto, kesica pudinga za 25,5 odsto.

Govoreći o sniženijima cena kućne hemije, Vučević je naveo da će pakovanje dečjeg šampna od 400 mililitara biti jeftinije za 34,8 odsto, litar deterdženta za posuđe 34,4 odsto, pakovanje deterdženta za veš od 5,4 kilograma koštaće 44,7 odsto manje, pasta za zube u pakovanju od 75 mililitara za 33,8 odsto manje, litar tečnog sapuna gotovo za 50 odsto manje, pakovanje toalet papira za 38,2 odsto manje, dok će pakovanje pelena od 60 komada pojeftiniti za 28,6 odsto, a kašice za bebe od 190 grama 21,7 odsto.

"Imali smo dobre rrezultate prethodne akcije 'Dobra cena', a ovo je sada šira akcija sa većim popustima. Ovo je prvi paket mera koje sprovodimo na ovaj način, iako njome ne rešavamo sve ptrobleme, olakšavamo kupovinu namirnica građanima sa nižim zaradama", kazao je premijer.

Istakao je da se i kroz ovaj vid akcija država bori da se inflacija obuzda i očekuje da će ona do kraja ove godine biti ispod četiri odsto.

Veruje i da će akcija "Najbolja cena" da pokrene reakciju tržišta i da će paleta proizvoda koji će imati snižene cene biti i veća.

Premijer je naveo i da će se tokom trajanja akcije uraditi stručna analiza cena proizvoda koji su na popustu, a u oktobru će bito održan još jedan sasatanak sa predstavnicima trgovinskih lanaca.

Vučević je kazao i da će razgovarati sa predstavnicima Ministarstva zdravlje i apotekarskim kompanijama o tome da li postoji mogućnost da se i u tom segmentu snize cene.

Najavio je i da će u septembru biti usvojen novi Zakon o podsticaju porodicama sa decom gde će, kako je ist akao,  prvi put biti značajno povećanje dodatka za prvo, drugo, treće i četrvrto dete.

Teme