Web Analytics
Prva berza velikih podataka u Kini zabeležila transakcije od 5,4 milijarde juana - BetaRS

Prva berza velikih podataka u Kini zabeležila transakcije od 5,4 milijarde juana

Ekonomija | 29.08.2024 | access_time 17:10
Prva berza velikih podataka u Kini zabeležila transakcije od 5,4 milijarde juana
Ljudi šetaju ispred mesta održavanja Kineskog međunarodnog sajma industrije velikih podataka 2024 u Guijangu, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Gvidžu, 28. avgusta 2024. (Sinhua/Jang Venbin)

Berza velikih podataka u Guijangu, prva te vrste u Kini, zabeležila je od osnivanja kumulativnu vrednost transakcija od preko 5,4 milijarde juana (oko 757,37 miliona američkih dolara), navodi agencija Sinhua.

Berza pokrenuta 2015. godine u Guijangu dostigla je više od 1.000 trgovinskih subjekata, objavljeno je na Kineskom međunarodnom sajmu industrije velikih podataka 2024, koji se održava u tom glavnom gradu jugozapadne kineske provincije Gvidžu.

Berza podržava širok spektar proizvoda za trgovanje, uključujući podatke, računarsku snagu i algoritme. Njen cilj je da godišnja vrednost trgovine bude veća od 10 milijardi juana do 2025. godine.

Često nazivana kineskim habom velikih podataka, planinska provincija Gvidžu je prva kineska nacionalna probna zona za velike podatke. Promoviše industriju velikih podataka kao okosnicu svog visokokvalitetnog društvenog i ekonomskog razvoja.

Trenutno je 47 velikih centara podataka u izgradnji ili u funkciji širom te pokrajine.

U 2023. bruto domaći proizvod (BDP) provincije Gvidžu premašio je 2.000 milijardi juana, od čega digitalna ekonomija čini oko 42 odsto. Cilj te provincije je dalje povećanje udela digitalne ekonomije u BDP-u i dostizanje nivoa od preko 1.000 milijardi juana.

Direktor provincijske uprave za razvoj velikih podataka Đing Japing rekao je da "brzo grade moderan industrijski sistem predvođen digitalnom ekonomijom" i dodao da je provincija Gvidžu posvećena upotrebi digitalnih tehnologija radi transformacije tradicionalnih industrija, sa ciljem poboljšanja produktivnosti i pozicioniranja kao nacionalnog lidera u integraciji digitalne i realne ekonomije.

Napredak u Gvidžuu odražava šire trendove u Kini, gde je digitalna infrastruktura u velikoj meri unapređena. Skala računarske snage u zemlji dostigla je 230 EFLOPS 2023. godine, po čemu je Kina druga u svetu.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT