Web Analytics
DS: Minimalac ne može da pokrije ni osnovne troškove vezane za početak školske godine - BetaRS

DS: Minimalac ne može da pokrije ni osnovne troškove vezane za početak školske godine

Politika | 30.08.2024 | access_time 10:45
DS: Minimalac ne može da pokrije ni osnovne troškove vezane za početak školske godine
Foto: Beta/Saša Đorđević
Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da se Premijer Srbije Miloš Vučević hvali povećanjem minimalca, ali da javnosti ne govori da taj minimalac ne može da pokrije ni osnovne troškove vezane za početak nove školske godine roditelja sa dvoje ili više dece školskog uzrasta.

Kako je navedeno u saopštenju, svake godine kraj avgusta i početak septembra predstavlja "pravu noćnu moru" za roditelje koji treba da opreme svoju decu za novu školsku godinu.

"Novo poskupljenje udžbenika, gde kompleti koštaju i preko 20.000 dinara za pojedine razrede, sveske, olovke, bojice, školske torbe i druga školska oprema, uz skromnu garderobu i obuću - prevazilaze finansijske mogućnosti velikog broja roditelja, koji se često zadužuju kroz pozajmice i gotovinske kredite sa veoma visokim kamatnim stopama. Ni novi minimalac ne može da pokrije samo ove troškove, a gde su tek ostali životni troškovi?", stoji u saopštenju.

Resorni odbor DS naveo je i da se godinama unazad sprovodi sistemska diskriminacija učenika, jer su besplatni udžbenici dostupni samo učenicima u pojedinim, uglavnom bogatijim opštinama, dok učenici najsiromašnijih opština moraju sami da kupuju udžbenike.

Taj odbor naveo je i da je pre godinu i po dana uputio Ministarstvu prosvete realan i održiv predlog za besplatne udžbenike za sve učenike u Srbiji, ali da je vlast ostala gluva za taj predlog, te da je njima "interes izdavača i krupnog kapitala daleko bitniji od finansijskog stanja običnog građanina ove države".

Teme