Web Analytics
Ofanziva protiv britanske vlade zbog zabrane pušenja napolju - poređenje i s nacistima - BetaRS

Ofanziva protiv britanske vlade zbog zabrane pušenja napolju - poređenje i s nacistima

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 30.08.2024 | access_time 11:20
Ofanziva protiv britanske vlade zbog zabrane pušenja napolju - poređenje i s nacistima
Jedna britanska opoziciona poslanica, bivša ministarka donedavne torijevske vlade, objavila je na platformi X čuvenu pesmu o nacističkom progonu Jevreja s čime je uporedila najavljenu zabranu pušenja napolju koju priprema Vlada premijera Kira Starmera, piše danas američki sajt vesti HuffPost.

U pesmi, koju je 1946. godine napisao nemački pastor Martin Nimeler, kaže se: "Kada su nacisti došli po komuniste, ja sam ćutao jer nisam bio komunista. Kada su zatvorili socijaldemokrate, ja sam ćutao jer nisam bio socijaldemokrata. Kada su došli po sindikalce, ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalac. Kada su došli po mene, nije preostao niko da se pobuni".

Ispod toga je Ester Mekvej (Esther McVey) napisala da su to "reči relevantne za Starmerovu zabranu pušenja".

Kritiku posta Mekvej poveo je Odbor poslanika britanskih Jevreja, koji je smatra da je "nepromišljena i odvratna upotreba pesme Martina Nimelera o užasima nacista za opis potencijalne zabrane pušenja" i pozvao poslanicu da izbriše svoj tvit i izvini se.

Aktuelna ministarka vladajući laburista Eli Rivs je rekla da je post "krajnje uvredljiv" posebno kada ga napiše neko ko je do pre noliko meseci bio ministar. Ona je tražila da lider opozicije i drugi Torijevci osude Mekvej, a ministar zdravstva Ves Striting je pozvao Mekvej da se "sabere".

Ali Mekvej je sve to odbila i poručila da "neće dozvoliti da je maltretiraju" da bi skinula svoj post kojeg je objasnila kao "analogiju: oni koji ograničavaju slobode počinju s lakim metama, a zatim proširuju domet".

Premijer Starmer suočava se sa sve oštrijim reakcijama na vladin plan da zabrani pušenje i u ugostiteljskim baštama i ispred sportskih stadiona i bolnica.

Premijer je potvrdio da će to biti deo zakona čiji je cilj da se zabrani da svi rođeni posle 2010. ikada mogu da kupuju duvanske proizvode.

On je to obrazložio tvrdnjom da su posledice pušenja veliko opterećenje za zdravstveni sistem.

Borci za zdravstvo oprezno su pozdravili plan, ali je premijer na udaru vlasnika pabova i opozicionih političara.

Klajv Votson, vlasnik paba i predsednik grupe "Inda pub", rekao je da smatra da je to "luda ideja" koja će njegove mušterije podstaći da ostanu kod kuće "što znači da neće biti ni boljeg zdravlja".

Ema Meklarkin, izvršna direktorka Britanskog udruženja piva i pabova, rekla je da je "duboko zabrinjavajuće i teško je razumeti zašto bi Vlada iznela predloge koji će biti još jedan udarac održivosti vitalne vrednosti naše zemlje" - pabova.

Rekla je da "iz iskustva znamo da bi to ograničenje imalo razoran uticaj na pabove koji se već bore s rastućim cenama energije i zapanjujućim troškovima poslovanja".

"Generacijama pabovi primaju, a ne odbijaju ljude, pomažu u borbi protiv usamljenosti i vitalno su mesto gde se ljudi sastaju i druže", podsetila je ona i pozvala Vladu da preispita "to pogrešno ograničenje za pabove kao društvene prostore".

Kandidat za vođstvo opozicionih Torijevaca Robert Jenrik takođe je kritikovao taj potez.

Jenrik je napisao na platformi X da je "poslednje što ovoj zemlji treba zatvaranje još hiljada pabova. (...) Zašto se Starmer fokusirao na tu glupost?".

Rim Ibrahim, iz Instituta za ekonomska pitanja, rekao je da bi "zabrana pušenja napolju bila još jedan ekser u kovčeg pabova" jer je i Vladina procena uticaja zaključila da će ta zabrana dovesti do zatvaranja pabova i gubitka radnih mesta.

"Pabovi i druga privatna mesta bi trebalo da mogu da odrede sopstvena pravila o pušenju, baš kao što bi im trebalo dozvoliti da odluče da li će puštati muziku, služiti hranu ili prikazivati fudbal na TV-u", smatra on.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija