Web Analytics
Kineski i strani fizičari došli do novih otkrića u oblasti antimaterije - BetaRS

Kineski i strani fizičari došli do novih otkrića u oblasti antimaterije

Tehnologija | 30.08.2024 | access_time 17:35
Kineski i strani fizičari došli do novih otkrića u oblasti antimaterije
Ova simulirana slika ilustruje proizvodnju anti-hipervodonika-4, novog hipernukleusa antimaterije koji je posmatrao istraživački tim u kojem su kineski i strani fizičari. (Institut za modernu fiziku Kineske akademije nauka/preko Sinhue)

Zajednički istraživački tim, sastavljen od kineskih i stranih fizičara, otkrio je novi hipernukleus antimaterije, koristeći sudar teških jona u SAD, što označava važan korak napred u istraživanju antimaterije, objavila je agencija Sinhua.

Za otkriće anti-hipervodonika-4, najtežeg hipernukleusa antimaterije koji je uočen u dosadašnjim eksperimentima, zaslužan je istraživački tim predvođen Institutom za modernu fiziku (IMP) Kineske akademije nauka. Studija je objavljena u najnovijem broju akademskog časopisa Nejčur (Nature).

Sadašnja fizika pretpostavlja da su svojstva materije i antimaterije simetrična i da su pri nastanku univerzuma postojale jednake količine materije i antimaterije. Na sreću, neki misteriozni fizički mehanizam doveo je do blage asimetrije u ranom univerzumu. Nakon uništenja većine materije i antimaterije, preživela je otprilike jedna od deset milijardi čestica materije, koje su formirale svet materije kakav danas vidimo, objasnili su naučnici.

"Šta je izazvalo razliku u količinama materije i antimaterije u univerzumu? Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, važan pristup je stvaranje nove antimaterije u laboratoriji i proučavanje njenih osobina", rekao je istraživač IMP Siu Hao.

U današnjem svetu kojim dominira materija, antimaterija je izuzetno retka jer se lako uništava sa okolnom materijom. Još je teže proizvesti jezgra antimaterije i hipernukleuse antimaterije. Otkako su naučnici 1928. godine predvideli postojanje antimaterije, otkriveno je svega šest tipova (hiper) jezgara antimaterije, dodao je Siu.

Novootkriveni anti-hipervodonik-4 proizveden je u Relativističkom sudaraču teških jona (RHIC) u SAD, koji može da ubrza snopove teških jona gotovo do brzine svetlosti i da izazove njihov sudar.

Ti sudari simuliraju uslove ranog univerzuma u laboratoriji, proizvodeći vatrene lopte sa temperaturama od nekoliko hiljada milijardi stepeni. Te vatrene lopte sadrže približno jednake količine materije i antimaterije. Kako se vatrena lopta brzo širi i hladi, deo antimaterije izbegava uništenje materijom a detektuje je uređaj nazvan STAR.

"Nakon analize eksperimentalnih podataka o približno 6,6 milijardi sudara teških jona, rekonstruisali smo anti-hipervodonik-4 iz proizvoda njegovog raspada", rekao je doktorand na IMP Vu Đunlin.

Istraživači su takođe izmerili životni vek anti-hipervodonika-4 i nisu našli značajnu razliku u odnosu na životni vek odgovarajuće čestice hipervodonika-4, čime su dodatno potvrdili simetriju između svojstava materije i antimaterije.

Teme