Web Analytics
Kina pokrenula brzi voz do doline Điudžai koja je pod zaštitom Uneska - BetaRS

Kina pokrenula brzi voz do doline Điudžai koja je pod zaštitom Uneska

Svet | 30.08.2024 | access_time 17:40
Kina pokrenula brzi voz do doline Điudžai koja je pod zaštitom Uneska
Ova fotografija snimljena 4. januara 2024. prikazuje zaleđeni vodopad Nuorilang u nacionalnom parku Điudžaigu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan. (Sinhua/Vang Si)


Brzi vozovi su danas počeli da saobraćaju na novoj železničkoj deonici u jugozapadnoj Kini, čime je omogućen direktan pristup dolini Điudžai koja je na listi svetske baštine Uneska, javila je agencija Sinhua.

Brzi voz skraćuje vreme putovanja na svega sat i 39 minuta od Čengdua, glavnog grada jugozapadne kineske provincije Sečuan, do stanice u blizini lokaliteta pod zaštitom Uneska. Turisti su ranije do slikovitog područja mogli da stignu jedino letom uz turbulencije ili dugim putovanjima autobusom.

Uz dolinu Điudžai, brzi voz povezuje još jedan lokalitet svetske baštine Uneska - slikovito područje od istorijskog značaja Huanglong, poznato po planinskom pejzažu, raznovrsnim šumskim ekosistemima i krečnjačkim formacijama.

Nedavno otvorena deonica, koja je deo železnice Sečuan-Ćinghaj, označava veliku prekretnicu u povezivanju ovih svetski poznatih prirodnih lokaliteta sa širokom kineskom železničkom mrežom.

Projektant železnice Mu Jalin rekao je da je pruga Sečuan-Ćinghaj duga oko 836 kilometara, a da je projektovana brzina vozova 200 kilometara na čas.

Izgradnja te deonice pruge bila je veoma izazovna zbog dramatičnog porasta nadmorske visine i potrebe da se pređu tri rasedne zone. Radnici su morali da savladaju brojne prepreke, uključujući pucanje kamenja, otrovne gasove i visoke temperature tla.

Dolina Điudžai, poznata i kao Nacionalni park Điudžaigu, poznata je po spektakularnim vodopadima, bujnim šumama, jezerima na visoravnima i kraškim stenama.

Smeštena u planinama na istočnoj ivici visoravni Ćinghaj-Sizang, jedna je od najcenjenijih turističkih destinacija u Kini.

Od januara do jula ove godine, dolinu Điudžai je posetilo 86.000 inostranih turista, gotovo devet puta više nego u istom periodu prošle godine.

Stručnjaci veruju da će nova železnička linija turistima dodatno olakšati pristup slikovitim oblastima Huanglonga i doline Điudžai, što će dati značajan podsticaj lokalnoj ekonomiji.

Ogromna kineska železnička mreža, koja je od kraja 2023. duga 159.000 kilometara, utrla je put turističkim vozovima da postanu moderni novi način putovanja širom zemlje.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Rukomet

Zelena Srbija

Hronika

Scena