Web Analytics
Pola veka palate koja je simbol Beograda - BetaRS

Pola veka palate koja je simbol Beograda

Društvo | 02.09.2024 | access_time 12:20
Pola veka palate koja je simbol Beograda

Palata Beograd bila je 1974. godine, kada je sagrađena, prva pametna i najviša zgrada na Balkanu sa 24 sprata koja je izazavila divljenje Beograđana i posetilaca prestonice tadašnje Jugoslavije.

Povodom 50 godina od izgradnje popularno nazvane "Beograđanke" organizovana je izložba "Nebeska vertikala" na njenom 22. spratu, vidikovcu odakle se vidi ceo grad i dobar deo Srbije. Na izložbi su prikazane fotografije iz perioda izgradnje i otvaranja tog zdanja.

Palatu visoku 101 metar, je projektovao čuveni jugoslovenski arhitekta Branko Pešić, a autori izložbe su Marko Kažić i Vladislav Andrejević, Pešićev unuk.

Jovana Tomić, menadžerka vidikovca u Beograđanki, kaže da izložbe verovatno ne bi ni bilo bez fotografija iz arhiva porodice Pešić.

"Ono što je bilo jako specifično za tadašnju Beograđanku, tih 70-tih jeste što je bila najviša zgrada i u Beograda i na Balkanu, ali je bila zapravo u centru grada i to je ono što i danas fascinira posetioce kada dođu da pogledaju izložbu. Jedan deo vođene ture je i terasa tako da kada se pogleda Beograd sa 22 sprata iz centa grada on se zaista vidi ceo i fantastičan je pogled. Ljudi vide neke detalje na krovovima grada i između zgrada koji se ne vide na drugačiji način", kazala je Tomić.

"Beograđanka" je zidana pet godina, a tih godina je u svetu "niklo" nekoliko zgrada tog tipa – Monparnas u Parizu visok 210 metara i Kula Sirs u Čikagu od 400 metara.

Rekonstrukcija zgrade, u kojoj je poslovni prostor i gde su smeštene brojne državne institucije, urađena je 2022. godine.

Vidikovac palate koja je simbol Beograda je više od dve decenije bio zatvoren, a ponovo je otvoren decembra 2023. i u njemu se održavaju razni događaji otvoreni za javnost.


Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

Teme