Web Analytics
BIRN: Srbija izvezla u Izrael naoružanje za 23 miliona evra uprkos apelima UN - BetaRS

BIRN: Srbija izvezla u Izrael naoružanje za 23 miliona evra uprkos apelima UN

Politika | Izvor: Beta | 02.09.2024 | access_time 12:45
BIRN: Srbija izvezla u Izrael naoružanje za 23 miliona evra uprkos apelima UN
Srbija je ove godine izvezla u Izrael oružje i municiju vrednosti 23,1 milion evra, uprkos upozorenjima Ujedinjenih nacija da se prodaja obustavi zbog mogućih ratnih zločina nad palestinskim civilima u Gazi, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Posle zajedničkog istraživanja sa izraelskim listom Harec (Haaretz), BIRN navodi da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja "Jugoimport-SDPR" izvezlo u Izrael u julu oružje i/ili municiju za 7,3 miliona evra, ignorišući apele stručnjaka UN.

Podaci portala koji sakuplja poslovne podatke državnih institucija, o pošiljci u julu se poklapaju sa pet letova izraelskih vojnih aviona s beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" do izraelske vazduhoplovne vojne baze Nevatim. BIRN i Harec su ih identifikovali koristeći javno dostupne podatke sa sajtova koji prate avionske letove.

Izvoz je obavljen u toku izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze gde je poginulo više od 40.000 Palestinaca, a ranjeno više od 90.000, po podacima Ministarstva zdravlja te palestinske teritorije. Izrael takođe 11 meseci ratuje s libanskim Hezbolahom što dodatno povećava njegove potrebe za naoružanjem.

U prethodnom istraživanju BIRN i Harec su identifikovali šest letova – u februaru, martu i maju – koji se takođe poklapaju sa izvoznim podacima, piše u danas objavljenom tekstu.

Od decembra 2023. do danas izraelski vojni avioni ili avioni poznati po transportu naoružanja u Izrael su izveli najmanje 15 letova. Poletali su iz Beograda ili Niša, a krajnje odredište im je bila vazduhoplovna vojna baza Nevatim, nedaleko od grada Berševe u jugoistočnom Izraelu.

Po statistici koju Harec prikuplja duže od 10 meseci, Srbija je u vrhu liste zemalja iz koji lete izraelski vojni avioni. Na prvom mestu su ubedljivo baze SAD širom sveta.

Svi letovi koji se poklapaju sa ovogodišnjim izvozom naoružanja "Jugoimporta-SDPR" su obavljeni pošto je Međunarodni sud pravde 26. januara, po tužbi za genocid koju je podnela Južna Afrika, nnaredio Izraelu da spreči svoje vojne snage da čine genocid ili da podstiču na genocid nad Palestincima.

Od tada drastično pogoršalo stanje u Gazi, navodi BIRN i dodaje da je Savet UN za ljudska prava 5. aprila podržao poziv da se "zaustavi prodaja i dostavljanje oružja, municije i druge vojne opreme Izraelu, kako bi se zaustavila dalja kršenja međunarodnog humanitarnog prava i povrede ljudskih prava".

Glavni tužilac Međunarodnog suda pravde u Hagu 20. maja je odobrio nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta po optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Stručnjaci UN su 20. juna ponovo pozvali države i kompanije da zaustave pošiljke oružja i municije Izraelu, tvrdeći da one mogu da "predstavljaju ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava" i da "rizikuju saučesništvo države u međunarodnim zločinima, potencijalno uključujući i akte genocida".

Teme