Web Analytics
Udruženje Vilamet: Proizvođačima u Srbiji nije plaćeno 70 odsto preuzetih malina - BetaRS

Udruženje Vilamet: Proizvođačima u Srbiji nije plaćeno 70 odsto preuzetih malina

Ekonomija | 02.09.2024 | access_time 16:15
 Udruženje Vilamet: Proizvođačima u Srbiji nije plaćeno 70 odsto preuzetih malina
Foto: Beta/ Dragan Gojic

Predsednik uduženja proizvođača malina u Srbiji "Vilamet" Mileta Pilčević rekao je danas da otkupljivači malina još nisu proizvođačima platili oko 70 odsto preuzetih količina tog voća iako je berba završena pre mesec dana.


"Oko 70 odsto prodatih malina još nije naplaćeno, iako je ove godine cena tog voća bila najniža u poslednjih 15 godina", rekao je danas Pilčević za Betu.

Dodao je da je rod drastično manji zbog mraza i grada, a da cena od 240-250 dinara po kilogramu, koliko je obećana za ovu godinu, ne pokriva troškove proizvodnje.

Naveo je da se sada zaleđene maline prodaju za 400 dinara po kilogramu.

"Ne smem da izačunam koliki je gubitak, čak i da se ne vrednuje naš rad, a trgovci hoće da zarade 150 dinara po kilogramu", rekao je Pilčević.

Istakao je da je Institut za voćarstvo u Čačku izračunao da na prinos od 100 kilograma cena koja donosi zaradu treba da bude 250 dinara po kilogramu, a proizvođači su jedva ostvarili prinose do 70 kilograma po aru.

Naveo je da su tražili razgovor sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Aleksandrom Vučićem i da dugo čekaju poziv.

"Apelujemo na državu, otkupljivače i izvoznike da malo šire sagledaju situaciju u malinarstvu i priteknu u pomoć da ne bi ugasili ovu proizvodnju od koje direktno ili indirektno živi 500.000 ljudi", rekao je Pilčević.

Udruženje će, po njegovim rečima, ovih dana održati sastanak na kome će odlučiti koje će korake preduzeti.

Teme