Web Analytics
Ministarstvo odbrane negiralo da srpski Migovi 29 idu u Ukrajinu - BetaRS

Ministarstvo odbrane negiralo da srpski Migovi 29 idu u Ukrajinu

Politika | Izvor: Beta | 03.09.2024 | access_time 13:50
Ministarstvo odbrane negiralo da srpski Migovi 29 idu u Ukrajinu
Ministar odbrane Bratislav Gašić negirao je danas tvrdnje pojednih medija u zemlji i regionu da ugovor o nabavci novih aviona Rafal sadrži i odredbu po kojoj će aktuelni Migovi 29 srpske vojske biti predati Francuskoj, a kasnije i Ukrajini.

"Reč je o još jednoj u nizu notornih laži i izmišljotina koje isključivo imaju za cilj da bace senku na nabavku 12 potpuno novih višenamenskih borbenih aviona tipa Rafal četvrte generacije. Migovi koje Srbija poseduje su srpski i nikada ih nikome nećemo dati", naveo je Gašić u saopštenju.

On je dodao da se Srbija ni u kom slučaju neće odreći svojih Migova 29 i da će oni još izvestan broj godina biti "i te kako upotrebljivi".

"Štaviše, nastavićemo sa nabavkama savremenih borbenih sredstava sa ciljem jačanja sposobnosti Vojske Srbije i očuvanja mira i stabilnosti", naveo je on.

Pojedini hrvatski mediji preneli su ranije, pozivajući se na objavu bivše zamenice predsednika ruske Dume Elene Panine, da ugovor Srbije o nabavci Rafala sa francuskom kompanijom Daso predviđa da aktuelni srpski lovci Mig-29 budu predati Francuskoj, nakon čega će biti poslati u Ukrajinu.

Vojska Srbije u 101. lovačkoj-avijacijskoj eskadrili koristi 14 sovjetskih lovaca Mig-29 modernizovanih na SM standard.

Teme