Web Analytics
Štrajk sobarica u američkim hotelima - BetaRS

Štrajk sobarica u američkim hotelima

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 03.09.2024 | access_time 16:50
Štrajk sobarica u američkim hotelima
Foto: AP

Više od 10.000 sobarica u 25 hotelskih preduzeća širom SAD štrajkuje zahtevajući veće plate, pravednije radne obaveze i poništavanje smanjenja osoblja iz ere pandemije kovida.

Sindikat "UNITE HERE" koji predstavlja sobarice i druge ugostiteljske radnike, rekao je da je najnovije što ih je i 200 u Hotelu Hilton Baltimor obustavilo rad.

Skoro polovina u štrajku - 5.000 sobarica je samo u Honoluluu koje se bore ne samo za veće plate, već i za poštovanje i to usred skraćenog radnog vremena i povećanog obima posla.

Jedna od njih, rođena Havajka, rekla je da radi i drugi posao da bi obezbedila svoje dvoje dece, a ipak jedva sastavlja kraj s krajem, te će uskoro morati da se preseli u neku drugu američku državu gde su manji troškovi.

Hiljade sobarica štrajkuju i u Bostonu, San Francisku, Sijetlu, San Dijegu i San Hozeu u Kaliforniji.

"UNITE HERE" kaže da je ukupno 15.000 sobarica glasalo za štrajk koji bi se uskoro mogao proširiti na druge gradove u Konektikatu, Kaliforniji na Roud Ajlendu. Predviđeno je da štrajkovi u hotelima firmi Meriot, Hilton i Hajat traju do tri dana.

Štrajk je podsetnik na dugotrajne posledice pandemije po žene sa niskim platama, posebno na crnkinje i žene latinoameričkog porekla koje su prezastupljene na takvim poslovima. Iako su se žene uglavnom vratile radnoj snazi otkako su podnele teret otpuštanja tokom pandemije, ili su sasvim napustile rad, oporavak od pandemije je prikrio jaz u stopama zaposlenosti žena s fakultetskim diplomama i onih koje ih nemaju.

Štrajk sobarica u američkim hotelima
Foto: AP


Američka hotelska industrija sada zapošljava oko 1,9 miliona ljudi, 196.000 manje nego u februaru 2019, po Birou za statistiku rada. Skoro 90 sobarica su žene, kaže savezna statistika. To je radna snaga koju u velikoj meri čine obojene žene, od kojih su mnoge imigrantkinje, i koja sistematski izbegava starije, navodi "UNITE HERE".

Predsednica sindikata Gven Mils kaže da su štrajkovi deo dugogodišnje borbe da plate uslužnih radnica  kojima one izdržavaju porodice, budu u rangu s delatnosima u kojima tradicionalno dominiraju muškarci.

"Rad u ugostiteljstvu je u celini potcenjen i nije slučajno da posao nesrazmerno obavljaju žene i obojeni ljudi", rekla je Mils.

Alma Navaro kojoj je 60 godina, više od polovine svog života je radila kao serverka za bankete u San Hozeu, ali joj je bilo lako da odluči da štrajkuje "jer su potrebne promene" - veća pokrivenost zdravstvenom zaštitom, plata koja omogućava život i veći doprinos poslodavca za penziju.

Bez tih izmena u novom ugovoru, rekla je da se plaši da neće moći da plati lekara ako joj zatreba što je bio slučaj nekoliko puta poslednjih godina. Ako Navaro ne radi najmanje 80 sati mesečno, gubi zdravstveno osiguranje.

Sobarice traže da se ponovo uvede svakodnevno čišćenje soba u velikim hotelskim lancima, jer su bez toga opterećene nesavladivim količinama posla, ili u mnogim slučajevima imaju manje radnih sati, a zato i manji prihod. Mnogi hoteli su svakodnevno čišćenje soba obustavili još tokom pandemije i kažu da gosti više to i ne traže.

Štrajk sobarica u američkim hotelima
Foto: AP


Međutim, sa 17 soba za čišćenje tokom svake smene, posao Fatime Amahmoud u Hotelu "Moki" u centru Bostona ponekad se čini nemogućim. Nedavno je posle tri dana preskakanja spremnja sobe po zahtevu gosta s psom, našla pseće dlake prilepljene na zavese, prekrivač kreveta i tepih. Znala je da neće završiti za 30 minuta koliko najviše može da provede u svakoj sobi. Vlasnik psa je odbio svakodnevno čišćenje  što su mnogi hoteli ohrabrivali i kao ekološki prihvatljivo, ali im je to način da smanje troškove rada i izbore se sa nedostatkom radnika posle pandemije.

Hajat i Hilton su u ponedeljak rekli da imaju planove da bi umanjili posledice štrajka.

Majkl D’Anđelo, šef radnih odnosa Hajata u SAD, rekao je u ponedeljak da taj lanac nudi konkurentne plate i beneficije i da su "razočarani što je UNITE HERE odlučio da štrajkuje iako je Hajat voljan da pregovara".

Hilton je preko portparola rekao da je i on "posvećen pregovorima u dobroj veri da bi se postigli pošteni i razumni sporazumi korisni i za naše cenjene članove tima i za naše hotele".

"UNITE HERE" se nada da će ponoviti svoj nedavni uspeh u Južnoj Kaliforniji, gde je posle niza štrajkova  u novom ugovoru sa 34 hotela postignuto značtno povećanj" plata, doprinosa poslodavaca za penzije uz garancije za fer obima posla. Po tom ugovoru, sobarice u većini hotela će do jula 2027. zarađivati 35 dolara na sat.

Sindikat kulinarskih radnika, podružnica "UNITE HERE" u Nevadi, opisao je to kao "najbolje ugovore ikada do sada" za desetine hiljada radnika hotela i kazina na Las Vegas Stripu, koji uključuju povećanje plata za 32 odsto tokom pet godina, smanjenje radnog opterećenja i poboljšana sigurnosti radnih mesta usred napretka u tehnologiji i veštačkoj inteligenciji.

Američko udruženje hotela kaže da je 80 odsto hotela prijavilo manjak osoblja, a 50 odsto navodi spremačice kao najkritičnije potrebne.

Kevin Keri, privremeni predsednik i izvršni direktor tog udruženja, kaže da hoteli čine sve što mogu da privuku radnike. Po anketama Udruženja, 86 odsto hotelijera je povećalo plate u proteklih šest meseci.

"Sada je fantastično vreme da radite u hotelu", rekao je Keri za Asošijeted pres.

Hotelski radnici kažu da je stvarnost drugačija.

Marija Mata, 61, domaćica u Hotelu "V" u San Francisku, rekla je da zarađuje 2.190 dolara za dve nedelje ako ima puno radno vreme. Ali, nekoliko nedelja je zovu samo za jedan ili dva dana, te živi zadužujući se.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT