Web Analytics
Mihailović: Vučić da ode na samit BRIKS, istorijska prilika da Srbija štiti svoje nacionalne interese - BetaRS

Mihailović: Vučić da ode na samit BRIKS, istorijska prilika da Srbija štiti svoje nacionalne interese

Politika | 05.09.2024 | access_time 12:20
Mihailović: Vučić da ode na samit BRIKS, istorijska prilika da Srbija štiti svoje nacionalne interese
Foto: Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je danas da Srbija treba da prihvatiti poziv Rusije za učešće na sledećem samitu BRIKS i to na najvišem nivou, koji se održava u oktobru u Kazanju.

"Jedino novo što smo čuli u susretu Vulina i Putina je da je Srbiji već upućen poziv za učešće na sledećem samitu BRIKS što je prilika koja se ne sme propustiti", rekao je predsednik POKS Vojislav Mihailović, u pisanoj izjavi.

Kako je istakao, "upadljivo je što smo o tome čuli od ruskog predsednika, a srpska vlast o tom pozivu mesecima ćuti, jer se plaši reakcije svojih mentora sa zapada".

"Na samitima BRIKS se učestvuje samo po pozivu i ovim pozivom Rusija je potvrdila svoju privrženost i prijateljstvo Srbiji uprkos svim problemima koje je ova vlast napravila više puta glasanjem protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN), prodajom oružja vrednog 800 miliona evra Ukrajini i sto miliona evra vrednog naoružanja Izraelu za uništavanje Palestine".

"Ukoliko odbije ovaj poziv, Srbija će propustiti veliku, istorijsku priliku da zaštiti svoje nacionalne interese na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj", naglasio je Mihailović.

POKS je ocenio da bi ulazak Turske u BRIKS, zajedno sa Rusijom, ako bi i Srbija bila njen deo, značajno relaksirao odnose Srba i Bošnjaka - u Bosni i Hercegovini i u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, u Podrinju, da je pre desetak dana dobio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da se pridruži samitu BRIKS-a, u oktobru, u Kazanju, ali da će odluku o odlasku doneti oko 10. oktobra, jer u vreme održavanja skupa u Srbiju dolaze važni gosti iz inostranstva.

Putin je izjavio, prilikom jučerašnjeg sastanka sa potpresednikom Vlade Aleksandrom Vulinom, da je Vučić pozvan na predstojeći samit BRIKS u Kazanju.

Teme