Web Analytics
Direktorka YIHR Sofija Todorović ponovo zadržana na aerodromu - BetaRS

Direktorka YIHR Sofija Todorović ponovo zadržana na aerodromu

Politika | 05.09.2024 | access_time 16:00
Direktorka YIHR Sofija Todorović ponovo zadržana na aerodromu

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Sofija Todorović danas je ponovo zadržana na aerodromu Nikola Tesla, saopštili su iz ove inicijative.

Dodali su da je ovo deveti put od 6. jula da Sofiju Todorović zadržava granična policija Srbije.

Naveli su i da je Todorović "u sistemu i dalje pod oznakom zbog koje je neosnovano zadržava granična policija Srbije na svakom ulasku i izlasku iz zemlje".

"Nastavak prakse neosnovanog zadržavanja Todorović pokazuje da su oznake u sistemu na osnovu kojih se postupa suprotno zagarantovanim ljudskim pravima i dalje na snazi uprkos najavama predsednika Vučića i ministra unutrašnjih poslova Dačić", naveli su iz YIHR na društvenim mrežama X i Facebook.

Dodali su da "tajni spiskovi o kojima se govori u javnosti ne smeju biti tema koja ostavlja prostor za spekulacije jer se na taj način kreira atmosfera nesigurnosti, a slobode se suzbijaju".

"Jedini koji ovo mogu obustaviti i umiriti javnost tako što će delovanje institucija vratiti u okvire zakona jesu upravo nosioci najviših funkcija, a koji su nadležni za ovo pitanje. Na prvom mestu to su ministar unutrašnjih poslova i Direktor BIA", istakli su iz YIHR.

Istakli su da su institucije zadužene za bezbednost, "u ovom slučaju MUP i BIA dužne da javnosti obrazlože svoje postupanje i da obustave arbitrarno zadržavanje građana".

Teme