Web Analytics
Ekonomski snažna kineska provincija jača industriju humanoidnih robota - BetaRS

Ekonomski snažna kineska provincija jača industriju humanoidnih robota

Tehnologija | 05.09.2024 | access_time 16:50
Ekonomski snažna kineska provincija jača industriju humanoidnih robota
Humanoidni robot snimljen na drugom Globalnom sajmu digitalne trgovine u Hangdžuu, u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang, 23. novembra 2023. (Sinhua/Su Ju)

Vlasti istočne kineske provincije Džeđijang objavile su plan implementacije za podsticanje razvoja industrije humanoidnih robota u toj ekonomski snažnoj oblasti, navodi agencija Sinhua.

U planu za period od 2024. do 2027. godine, objavljenom na sajtu Odeljenja Džeđijanga za ekonomiju i informacione tehnologije, navodi se da će pokrajina podržati svoj glavni grad Hangdžu u ostvarenju proboja u tehnologiji veštačke inteligencije, u smislu inteligentnih sistema humanoidnih robota, uključujući njihov "mozak" i "mali mozak".

Prema planu koji je sastavila kancelarija vodeće grupe za visokokvalitetni razvoj proizvodne industrije u Džeđijangu, kompanije će biti podstaknute da razvijaju univerzalne multimodalne modele kompatibilne sa humanoidnim robotima.

To će ubrzati obuku "mozga" i ojačati sposobnosti kao što su glasovna interakcija, logičko rezonovanje i planiranje zadataka.

Uz to, kompanije sa humanoidnim robotima će biti podstaknute da razviju specijalizovane modele za kontrolu pokreta i koordinaciju ravnoteže kako bi bio poboljšan kvalitet funkcija "malog mozga".

Takođe će biti uloženi napori da se promoviše inovativna integracija robota sa najsavremenijim tehnologijama i da se optimizuje razvoj inteligentne računarske snage, između ostalih ciljeva.

Štaviše, prema planu, pokrajina će ubrzati skok od laboratorije do fabrike i negovati grupu preduzeća u sektoru humanoidnih robota.

Teme