Web Analytics
ZLF podržao protest radnika Apoteka Beograd - BetaRS

ZLF podržao protest radnika Apoteka Beograd

Politika | 06.09.2024 | access_time 12:50
ZLF podržao protest radnika Apoteka Beograd
Foto: Beta/Miloš Miškov

Zeleno-levi front (ZLF) podržao je današnji protest radnika Apoteka Beograd i optužio vlast da se prema zdravlju odnosi "kao da je roba koja služi samo za dodatno punjenje partijskih džepova".

ZLF je u saopštenju ocenio da vladajuća Srpska napredna stranka "javne ustanove dovodi do ruba propasti da bi tako punila partijske džepove".

"Gašenjem Apoteka Beograd nestaje mogućnost da stanovnici prigradskih naselja preuzmu svoje lekove koje im propišu izabrani lekari u domovima zdravlja u sredinama u kojima žive. SNS pokazuje da ako nema profita, zdravlje građana im nije bitno", ocenila je odbornica ZLF u Skupštini Beograda Natalija Stojmenović.

Zeleno-levi front je podsetio da je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2020. godine podneo inicijativu za očuvanje apoteka u javnom sektoru.

"Umesto da RFZO kao u svim ostalim javnim zdravstvenim ustanovama preuzme snošenje troškova zarada zaposlenih u Apoteci Beograd vi mesecima tim ljudima ne isplaćujete zaradu, a pored toga im oduzimate i posao. Veliki je problem i to što važeće propise ne poštuje Ministarstvo zdravlja koje ima obavezu da svim građanima obezbedi dostupne apoteke, a da apotekama omogući da rade isto kao i domovi zdravlja", navela je poslanica ZLF Marina Mijatović.

Radnici Apoteka Beograda ranije danas su se okupili ispred Gradske uprave na protestu upozorenja zbog neisplaćenih zarada i manjka sredstava za rad.

Oni su sa skupa zatražili sastanak s gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem koji je ranije izjavio je da je privatizacija rešenje za probleme u poslovanju Apoteka Beograd.

Teme