Web Analytics
Na blokadama administrativnih prelaza prema Kosovu bez incidenata - BetaRS

Na blokadama administrativnih prelaza prema Kosovu bez incidenata

Politika | 06.09.2024 | access_time 21:40
Na blokadama administrativnih prelaza prema Kosovu bez incidenata
Foto: Privatna arhiva
Jedan od organizatora blokada administrativnih prelaza ka Kosovu i Metohiji Radomir Rojević rekao je da je saobraćaj za vozila i putnike s kosovskim dokumentima potpuno blokiran i da na blokiranim prelazima nije bilo nikakvih incidenata. 

Rojević je agenciji Beta kazao da se trenutno na Jarinju i Brnjaku nalazi po 30 ljudi, a na Kuli i Merdaru po 50. 

"Mi ćemo prelaze držati u blokadi do šest časova izjutra, kada će doći ljudi koji će nas zameniti. Smena traje 12 časova. Blokada prelaza će trajati sve dok se naši zahtevi ne ispune, ako bude potrebno ovde ćemo dočekati i zimu. Očekujemo da će ovu akciju podržati svi kojima je stalo do Kosova i Metohije i opstanka našeg naroda", rekao je Rojević. 

Na pitanje Bete da li ih je do sada neko od zvaničnika podržao ili kritikovao, Rojević je kazao da od nikoga nisu dobili podršku. 

"Nit nas je ko podržao, nit nas je ko pitao šta radimo", rekao je. 

Izvor Bete iz vrha Srpske liste, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da ta stranka nema razloga ni da podrži, ali i da ne podrži blokade administrativnih prelaza. 

"Očekujem da ćemo sutra zauzeti zvaničan stav o blokadi prelaza", rekao je funkcioner Srpske liste.  

U organizaciji zavičajnih udruženja građana s Kosova i Metohije koji žive u centralnoj Srbiji i Crnoj Gori, večeras je počela blokada četri  administrativna prelaza prema Kosovu i Metohiji: Merdaru, Jarinju i Brnjaku iz pravca centralne Srbije i na prelazu Kula (put Peć-Rožaje) iz pravca Crne Gore. 

Administrativni prelaz Končulj kod Bujanovca, za sada, kako je rečeno, neće biti blokiran. 

Na blokadi administrativnih prelaza, kazali su organizatori, učestvuju građani Novog Sada, Niša, Kraljeva, Raške, Kragujevca, Kuršumlije, Berana, Nikšića, Bijelog Polja, Beograda, Banjaluke… 

Organizatori su saopštili da će propuštati samo bolnička vozila, kao i sva ostala vozila i putnike sa srpskim dokumentima. 

Zavičajna udruženja Srba iz Srbije i Crne Gore zahtevaju da se hitno povuku pripadnici Kosovske policije sa severa Kosova i da se odmah Srbima vrate uzurpirane srpske institucije. 

Oni traže i da se povuče odluka o upotrebi saobraćajnih dokumenata i da UN administracija preuzme svoju ulogu po Rezoluciji SB UN 1244, kao i da KFOR preuzme brigu o bezbednosti u skladu s Rezolucijom 1244. 

Predstavnici zavičajnih udruženja zahtevaju da se odmah vrati srpskim vlasnicima uzurpirana imovina odstrane tzv. kosovske vlade, da se odmah oslobode Srbi nevino uhapšeni i da se pronađu i osude albanski počinioci zlodela svih napada na Srbe. 

Od međunarodne zajednice se traži da uvede sankcije Aljbinu Kurtiju i članovima tzv. Vlade Kosova zbog svakodnevnog kršenja osnovnih ljudskih prava i Rezolucije SB UN 1244. 

Kosovska policija je 30. avgusta zauzela sve prostorije u kojima su se nalazili Privremeni opštinski organi Republike Srbije. 

Ranije, kosovske vlasti su ukinule važnost srpskih registarskih tablica, vozačkih dozvola i svih ostalih dokumenata koja izdaje Republika Srbija. 

U proteklih par meseci zabranjen je rad Pošti Srbije, ekspoziturama Komercijalne banke i benzinskim stanicama NIS-a, a ukinut je i dinar kao platežno sredstvo. 

Na severu Kosova uklonjeni su svi simboli države Srbije. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je iz lozničke kasarne rekao da bi otišao na Kosovo kada bi mu to dozvolili Albanci i predstavnici međunarodne zajednice. 

Vučić je danas o situaciji na Kosovu razgovarao s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocanom Harčenkom, a večeras  je, kako je objavio na Instagramu, spremao večeru za ambasadore arapskih zemalja koje će dočekati u lozničkoj kasarni. 

U francusko-nemačkom planu, koji je prihvatio predsednik Vučić, navodi se da će Kosovo i Srbija razvijati normalne i dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava. 

"Obe strane će međusobno priznati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske marke", stoji u članu 1 francusko-nemačkog plana.

Teme