Web Analytics
Srpske i kineske institucije potpisale Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti kulture - BetaRS

Srpske i kineske institucije potpisale Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti kulture

Društvo | 07.09.2024 | access_time 20:00
Srpske i kineske institucije potpisale Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti kulture
Foto: Beta/Dragana Vasic

Više srpskih i kineskih institucija potpisalo je u subotu u Beogradu Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti kulture, na ceremoniji u Kineskom kulturnom centru.

Sporazum je potpisan u tri kruga, a u prvom su dokument razmenili predstavnici Departmana za kulturu i turizam kineske provincije Šandong i Turističke organizacije Srbije.

Učesnici drugog kruga potpisivanja bili su Institut "Pojas i put" Beograd, Kineski kulturni centar i međunarodna kompanija Šandong Haj-Spid grupa (High-speed group).

Zatim su dokumente o strateškoj saradnji razmenili Muzej provincije Šandong i Narodni muzej Srbije, Pozorište pesme i igre provincije Šandong i Ansanbl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo", Provincijski kulturni centar u Šandongu i Kulturni centar u Beogradu.

Predsednik Provincijskog komiteta Komunističke partije Kine u Šandongu i predsednik Stalnog komiteta Narodne Skupštine Provincije Šandong Lin Vu predstavio je bogatu tradiciju i dugu istoriju Kine i provincije.

"Naš cilj je produbljivanje saradnje između Srbije i Kine na svim nivoima. Zahvaljujem našim prijateljima iz Srbije koji već duže vremena pružaju podršku razvoju Šandonga", kazao je on.

Lin je naveo da je Srbija poznata kao "kapija Centralne Evrope i ključ Balkana" i mesto gde se vekovima susreću istočna i zapadna civilizacija "stvarajući izuzetno dostignuće čovečanstva".

"Sava i Dunav protiču kroz Beograd svedočeći ovom nesalomivom duhu srpskog naroda koji je tokom istorije očuvao svoju snagu", rekao je Lin.

Državni sekretar Ministarstva kulture Srbije Lav Pajkić kazao je da saradnja sa Kinom zauzima veoma istaknuto mesto, naročito u domenu kulture.

"Naše iskreno čelično prijateljstvo i sveukupna stateška saradnja dodatno se ojačala na zajedničkom putu ka zajednici, sa zajedničkom sudbinom", kazao je Pajkić.

Pomoćnica ministra turizma i omladine Srbije Višnja Rakić kazala je da saradnju sa Kinom oslikava i odluka o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša 2016. godine.

"U 2023. godini Srbiju je posetilo 92.122 turista iz Kine. U prvih šest meseci ove godine Srbiju je posetilo 63.799 turista iz Kine i beležimo porast u odnosu na prošlu godinu", kazala je ona.

Ona je kazala da će ubrzo biti uspostavljen direktan avio let od Beograda do Pekinga jer "Srbija ima šta da pokaže".

Otpravnik poslova ambasade Kine u Srbiji Džang Dže pohvalio je eksponencijalni rast saradnje dve države u različitim oblastima i izrazio spremnost da se ona dalje razvija.

"Šandong je kolevka kofuncijanske kulture ključne za razvoj civilizacije. On je poznat kao rodno mesto Konfučija i (kineskog konfučijanskog filozofa) Mencija i kao mesto rituala. Razmena učenja između različitih civilizacija važan su pokretač razvoja i procveta ljudi", kazao je Džang.

Ceremoniju su otvorile predstave Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" i Provincijskog pozorišta za operu, ples i dramu iz Šandonga, a gosti su imali prilike da vide i izložbu umetničkih radova.

Predstavljeni su i kineski proizvodi iz domaće radinosti i tradicionalna jela kineske kuhinje.

Svečano je otvoren i Mesec kulture i turizma Kine i Srbije, tako što su predstavnici institucija u oblasti turizma utisnuli tradicionalne kineske pečate na lepeze.

Teme