Web Analytics
Vučević: Muka mi u stomaku od Kurtija, ako idemo u sukob ugrožena je cela otadžbina - BetaRS

Vučević: Muka mi u stomaku od Kurtija, ako idemo u sukob ugrožena je cela otadžbina

Politika | 10.09.2024 | access_time 10:20
Vučević: Muka mi u stomaku od Kurtija, ako idemo u sukob ugrožena je cela otadžbina
Foto: Beta/Miloš Miškov
Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da mu je "muka u stomaku" što kosovski premijer Aljbin Kurti svakodnevno maltretira Srbe na Kosovu i Metohiji kako bi ga etnički očistio i u nameri da izazove reakciju Srbije i uvuče je u konflikt da bi izgledao kao žrtva.

"Imamo dva puta. Jedan je da politički, dijalogom, diplomatski, vršimo pritisak, da se svađamo i borimo za Srbe na Kosovu i Metohiji, drugi put vodi u sukobe. Samo moramo da znamo, ako se ide drugim putem da je ugrožena cela otadžbina, to nije pitanje - mi se tu malo prošetamo, pa uđemo, pa dođemo i sve završimo. Da li bi mi to voleli, želeli, to je druga stvar, ali je pitanje političke realnosti", rekao je Vučević za TV Prva.

Kako je naveo, ovo što radi Kurti, to je istorijski neodrživo, da jedan brojčano manji narod radi većinskom narodu na tom prostoru, to nikad ne donosi dobre rezultate.

"Kad smo radili loše stvari Albancima, u nekim istorijskim okvirima, nije donelo dobre rezultate. A oni sad ponavljaju mnogostruko veće greške i mnogostruko se gore ponašaju. Samo malo nek pogledaju istorijske udžbenike, samo malo da razumeju politiku i geopolitiku videli bi da je to dugoročno neodrživo", istakao je Vučević.

On je naveo da je su trojica srpskih mladića na severu Kosova, noćas pretučena dok je četvrti uhapšen jer je, kako je naveo, sve to snimao kamerom na telefonu.

"Bolje je za Srbiju da je za stolom gde se priča o nama, nego da se o nama priča i odlučuje tamo gde mi nismo", rekao je Vučević na pitanje o dijalogu.

On je potvrdio da danas kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića dolazi specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, što bi trebalo da bude uvod u sledeću rundu dijaloga u Briselu, a da li će to, dodao je, "nečemu rezultirati ili ne, to je drugo pitanje".

Teme