Web Analytics
Naučno-tehnološki park Beograd i Samuel Institut iz Kanade potpisali Memorandum o razumevanju - BetaRS

Naučno-tehnološki park Beograd i Samuel Institut iz Kanade potpisali Memorandum o razumevanju

Društvo | 10.09.2024 | access_time 12:00
Naučno-tehnološki park Beograd i Samuel Institut iz Kanade potpisali Memorandum o razumevanju
Foto: NITRA/Zoran Petrović
Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd) potpisao je Memorandum o razumevanju sa Samuel Institutom iz Otave, kanadskom organizacijom posvećenoj unapređenju tehnoloških inovacija i komercijalizacije, saopštio je danas NTP.

Time je, kako je navedeno, obezbeđeno da startapi i tehnološke kompanije u Srbiji imaju priliku za proširenje na međunarodna tržišta i otvarena su im vrata za direktne veze sa kanadskim tehnološkim i inovacionim ekosistemom.Memorandum su, tokom posete zvanične delegacije Kanadi koju predvodi ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, potpisali direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković i predsednik i generalni direktor Samuel Instituta Goran Samuel Pesic. 

"Cilj ovog memoranduma je da naši startapi, koji se spremaju za svetsko tržište, a pre svega za tržište Severne Amerike, dobiju znanje, veštine i obrazovanje kako da priđu takvom jednom moćnom tržištu koje je veoma kompetitivno. Samuel Institut će im pružiti baš to znanje koje nam nedostaje", rekla je Begović.

Istakla je i da je to prvi korak u dubljoj saradnji sa kanadskim institutom, koji, kako je rekla, može itekako da pomogne startap ekosistemu Srbije da nauči kako je Kanada doživela ogroman uspeh u ovoj oblasti.

"Stvaranjem direktnih veza sa naprednim kanadskim tehnološkim sektorom, imamo priliku da srpskim startapima otvorimo pristup mreži potencijalnih klijenata, investitora, tehnoloških partnera i ključnih aktera za širenje poslovanja i ulazak na novo tržište. Takođe, imamo priliku da im obezbedimo pristup znanju, stručnjacima i resursima koji im mogu pomoći da postanu globalni lideri u svojim oblastima", kazala je direktorka NTP Gordana Danilović Grković.

Direktor Samuel Instituta je rekao da je Srbija odlična u informacionim tehnologijama, biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji i da veruje da je budućnost tehnologije i inovacija u partnerstvu.

Dodao je da će njihovo iskustvo biti značajno za one koji žele da saznaju šta je startapima koji dolaze iz Evrope potrebno da bi uspeli na tržištu Severne Amerike.

Teme