Web Analytics
Svaka deveta smrt novorođenčadi u S. Makedoniji povezana sa zagađenim vazduhom - BetaRS

Svaka deveta smrt novorođenčadi u S. Makedoniji povezana sa zagađenim vazduhom

Životna sredina | 10.09.2024 | access_time 15:10
Svaka deveta smrt novorođenčadi u S. Makedoniji povezana sa zagađenim vazduhom
Foto: Beta/Miloš Miškov
Svaki deveti smrtni slučaj novorođenčadi u Severnoj Makedoniji povezan je sa zagađenim vazduhom, objavila je danas Kancelarija Unicefa u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju Unicefa, "u Severnoj Makedoniji smrtni slučajevi novorođenčadi povezani sa zagađenjem vazduha iznose 11,6 odsto ili jedan od devet smrtnih slučajeva dece mlađe od godinu dana".

U Severnoj Makedoniji, prema Unicefu, rizici od zagađenog vazduha su posebno visoki.

"U februaru 2024. godine Skoplje je ponovo bilo među 10 najzagađenijih gradova na svetu, sa prosečnim nivoima čestica PM10 ili PM2,5 koji su prelazili dozvoljene granice više od 100 dana u godini", navodi se.

Prema novim podacima, dodaje se, "osim toga što je glavni uzrok smrti novorođenčadi, zagađenje vazduha oduzima više zdravih godina života nego bilo koji drugi pojedinačni faktor životne sredine, kao što su visoke temperature, prljava voda i loši sanitarni uslovi".

"Ovi podaci su posebno zabrinjavajući jer rano i često izlaganje zagađenom vazduhu utiče na razvoj mozga, pluća i organa beba, što ima posledice po zdravlje i učenje tokom života", izjavila je Lesli Miler, predstavnica Unicefa.

Prema njenim rečima, deca već sada doživljavaju klimatski haos sa kojim će se suočavati celog života.

"Bolesti i smrtni slučajevi izazvani zagađenjem vazduha mogu se sprečiti, ali su nam potrebne klimatske politike koje takođe uzimaju u obzir decu. To uključuje politike koje smanjuju zagađivače i poboljšavaju kvalitet vazduha gde deca uče, žive i igraju se", istakla je Lesli Miler.

U saopštenju Unicefa se ističe da ta organizacija apeluje na vlade i institucije u zemljama regiona, uključujući i Severnu Makedoniju, da posvete više pažnje i sredstava u borbi protiv zagađenja vazduha, da podrže energetsku efikasnost, pristup čistoj energiji i poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i da zaštite trudnice i decu od zagađenog vazduha.

Uoči Međunarodnog dana čistog vazduha, Unicef za Evropu i Centralnu Aziju objavio je novi dokument o politici u kojem se ističe da je 2021. godine preko 5.480 beba u 23 zemlje i teritorije širom Evrope i Centralne Azije umrlo od uzroka koji su povezani sa zagađenjem vazduha.

Izveštaj nazvan "Počeci bez daha: politike zaštite dece od zagađenja vazduha u Evropi i centralnoj Aziji" napominje da u velikim gradovima širom Evrope i Centralne Azije, zagađenje vazduha redovno premašuje bezbedne nivoe prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) i da postaje veliki rizik za zdravlje dece u regionu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina