Web Analytics
Kurti pod pratnjom policije bio na ručku u Severnoj Mitrovici - BetaRS

Kurti pod pratnjom policije bio na ručku u Severnoj Mitrovici

Kosovo | 10.09.2024 | access_time 16:40
Kurti pod pratnjom policije bio na ručku u Severnoj Mitrovici
Foto: Beta/Saša Đorđević

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas je pod velikom pratnjom policije bio na ručku u novootvorenom restoranu brze hrane u Severnoj Mitrovici.

Reporteri Kosova onlajn uslikali su ga u restoranu nedaleko od glavnog mosta na Ibru s ministrima unutrašnjih poslova i administracije lokalne samouprave, Dželjaljom Svečljom i Aljbertom Krasnićijem.

U njihovoj pratnji bilo je više od 20 policajaca.

Dok su oni bili u restoranu cela ulica je bila blokirana, a šetalište prepuno policajaca kako uniformisanih, tako i u civilu, prenosi portal.

U blizini glavnog mosta, koji je na 30-ak metara od lokala, saobraćaj je bio blokiran policijskim vozilima, a okolo su se nalazili i specijalci sa dugim cevima.

Osim policajaca i novinarskih ekipa, građana gotovo i da nije bilo na ulici jer se većina sklonila u svoje domove.

Neposredno nakon dolaska Kurtija, uhapšen je predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević, zbog duvanja u pištaljku.

Zamenik direktora Kosovske policije za region sever Veton Eljšani potvrdio je privođenje Arsenijevića.

Eljšani je za Radio Kim kazao da je Arsenijević svojim postupcima kršio javni red i mir, duvanjem u pištaljku.

"On će sada dobiti jedan tiket (kaznu) i najverovatnije će biti pušten kući", kazao je policijski zvaničnik.

 

Kurti: Most na Ibru će se otvoriti za dobrobit svih

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da most na Ibru, koji se nalazi između severnog i južnog dela Mitrovice, treba otvoriti, ne protiv bilo koga, već prema njegovim rečima, "za dobrobit svih".

"Sloboda kretanja se mora poštovati. Od 2016. godine u Briselu postoji dogovor da most bude otvoren najkasnije do 2017. On će biti otvoren, ali ne protiv bilo koga, već za dobrobit svih nas. Za ekonomski imidž države važno je da se otvori, za protok kapitala i dobara", rekao je Kurti u Leposaviću.

Otvaranje mosta Ibru je pre nekoliko meseci najavila vlada Kosova. Međunarodna zajednica se protivila toj ideji, rekavši da bi to pitanje trebalo da se reši dijalogom.

Most je trenutno otvoren samo za pešake.

"Nećemo da otvaramo most protiv Srba, naprotiv. Želimo da Srbi, Bošnjaci i Albanci mogu slobodno da se kreću preko tog mosta", dodao je Kurti.

Kurti je tokom posete severu Kosova rekao da "nije osećao da ljudi ne vole nekoga ko je došao iz Prištine, čak ni premijera republike Kosovo".

Tokom Kurtijevog boravka u Severnoj Mitrovici, lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević protestovao je zbog te posete, zbog čega ga je policija pritvorila, pa zatim i oslobodila.

Kurti je takođe učestvovao u polaganju kamena temeljca policijske stanice u Leposaviću.

Iako je otvaranje mosta na Ibru više puta najavljivano, ni premijer Kosova Aljbin Kurti, ni ostali kosovski zvaničnici ne pominju datum kada bi to moglo biti.

Vlada Kosova je najavila da predstoje razgovori s građanima i udruženjima i "sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima" otvaranja mosta, a jedan takav sastanak je održan pre dve nedelje u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Otvaranju mosta na Ibru se protive predstavnici SAD, zemalja "velike petorke", EU i KFOR koji svi zahtevaju da se o tome postigne dogovor u okviru dijaloga Srbije i Kosova koji se vodi u Briselu.

Teme