Web Analytics
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 45 osoba za slučaj Banjska - BetaRS

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 45 osoba za slučaj Banjska

Kosovo | 11.09.2024 | access_time 13:00
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 45 osoba za slučaj Banjska
Foto: Beta/Saša Đorđević

Glavni specijalni tužilac Kosova Bljerim Isufaj objavio je danas da je podignuta optužnica protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića, za slučaj Banjska.

"Specijalno tužilaštvo je izvršilo višemesečni intenzivan rad u ovom velikom i složenom predmetu. Po okončanju istrage, nakon prikupljanja dokaza i oslanjanja na njih, podigao je optužnicu protiv 45 optuženih u ovom slučaju", rekao je on na konferenciji za medije.

Za kašnjenje u podizanju optužnice Isufaj je kao razlog naveo dobijanje rezultata iz veštačenja koja su rađena u inostranstvu.

Naim Abazi, tužilac ovog slučaja, rekao je da je obavljeno 66 razgovora sa svedocima i optuženima. Prema njegovim rečima, kao dokazni materijal uzeto je 120 električnih uređaja, 1.266 komada oružja i druge opreme.

Kao izazove u obavljanju posla opisao je nedostatak prekogranične saradnje i poteškoće u praćenju sredstava za pranje novca i korišćenje tehnologija u kriminalnim aktivnostima od strane optuženih.

"Međutim, naša posvećenost da osvetlimo ovu situaciju nas je podstakla da prevaziđemo ove izazove. Optužnicom je obuhvaćeno 45 osoba koje su imale različite uloge, od organizovanja, usmeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca. Među optuženima sa ključnom pozicijom vođe grupe je i Milan Radoičić, koji je odigrao važnu ulogu u koordinaciji i kriminalnim aktivnostima", naveo je on.

Abazi je naveo da je Tužilaštvo podnelo desetine zahteva za međunarodnu pravnu saradnju i da je zahvaljujući saradnji sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim državama bilo moguće doći do važnih dokaza.

"Ovi zahtevi su bili od suštinskog značaja za otkrivanje puteva finansiranja i obezbeđivanje dokaza za podizanje ove snažne optužnice", rekao je on.

Abazi je rekao i da je tokom procesa oduzeta pokretna i nepokretna imovina, imovina, oklopna vozila i više od 1.200 komada oružja.

"Ova akcija ima za cilj da spreči korišćenje ove imovine za dalje kriminalne aktivnosti za ciljane finansijske grupe... Sredstva su prebačena preko složenih finansijskih mreža uključujući preduzeća registrovana na ime trećih lica i ulaganja u nekretnine. Traženje ovog novca zahtevalo je detaljnu finansijsku analizu i uključivanje stručnjaka na terenu", rekao je Abazi.

Ni Isufaj ni Abazi nisu pristali da komentarišu da li je Srbija umešana u napad.

Oružana grupa Srba napala je 24. septembra prošle godine Kosovsku policiju u Banjskoj, ubivši narednika Afrima Bunjakua. U razmeni vatre poginula su i trojica srpskih napadača, dok je ostatak grupe pobegao u pravcu Srbije.

Odgovornost za napad preuzeo je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji se sada, kako se veruje,  nalazi u Srbiji.

Milan Radoičić uhapšen je u Srbiji nekoliko nedelja nakon napada. On se brani sa slobode iako ga je Tužilaštvo Srbije tereti pod sumnjom za udruživanje, nedozvoljeno držanje oružja i teško krivično delo protiv opšte bezbednosti.

Teme