Web Analytics
Vučić: Nemam problem sa Ohridskim sporazumom, ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU - BetaRS

Vučić: Nemam problem sa Ohridskim sporazumom, ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU

Politika | 13.09.2024 | access_time 18:50
Vučić: Nemam problem sa Ohridskim sporazumom, ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU
Foto: Beta/Milan Obradović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da "nema problem" sa Ohridskim sporazumom, postignutim sa Prištinom uz posredovanje EU i SAD, koji podrazumeva "neke obaveze" iako nije potpisan.


Vučić je u obraćanju iz Palate Srbija rekao da je Srbija "opredeljena za Ohridski sporazum", kao i da ne zna ništa "ni o kakvim pismima" koje je Evropskoj uniji slala sadašnja predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić, dok je bila premijerka.


Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da Srbija jeste za dijalog s vlastima u Prištini, i da će uvek biti, ali da "neko mora da ispuni svoje obaveze".

Vučić: Nemam problem sa Ohridskim sporazumom, ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU
Foto: Beta/Milan Obradović


"Sa Ohridskim sporazumom nemamo problem, i o tome sam govorio u Narodnoj skupštini. Reči predsednika Republike obavezujuće su, one su jednako važne kao i pisani dokument. Nemam pojma o kakvim pismima je reč, ni šta je pisala Ana Brnabić, ni da li su oni donosili neko drugo rešenje", kazao je Vučić.


Posrednik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, tokom nedavne posete Prištini, novinarima je rekao da je povučeno pismo Srbije koje je uputila Ana Brnabić dok je bila premijerka, i koje se odnosi na "crvene linije" za Kosovo.


Govoreći o nabavci višenamenskih francuskih aviona "Rafal", Vučić je kazao da je Srbija u paketu kupila rezervne delove, logistiku kompletnu, od jakni, rukavica, "do svega drugog za naše pilote", i da nisu tačni navodi pojedinih medija da su avioni nabavljeni bez rezervnih delova.



Vučić: Za nas slučaj Banjska nije terorizam, srpsko tužilaštvo sprovodi svoju istragu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom toga to su kosovski pravosudni organi podigli optužnicu u slučaju oružanog sukoba u Banjskoj, u septembru prošle godine, da srpski organi "sprovode svoju istragu".

Vučić je u obraćanju iz Palate Srbija rekao da za srpske organe slučaj Banjska "svakako nije terorizam".

Vučić: Nemam problem sa Ohridskim sporazumom, ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU
Foto: Beta/Milan Obradović

"Naši organi što se Banjske tiče sprovode svoju istragu, iako im nisu dostavili podatke iz Euleksa koje su tražili", rekao je Vučić.

Povodom Kurtijevog odlaska na sever Kosova, Vučić je ocenio da je bio "veoma uspešan".

"To je bila manifestacija sile", kazao je Vučić.




Vučić: Nećemo proglasiti okupaciju, to bi značilo da teritoriju Kosova priznajemo kao državu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija nije donela odluku o okupaciji Kosova i Metohije, navodeći da su srpski pravni eksperti bili apsolutno protiv toga, jer bi se time, kako je naveo, teritorija Kosova i Metohije priznala kao druga država, a njihove oružane snage legalnim.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da ni formiranje tzv. Vojske Kosova ili drugih albanskih oružanih grupacija ne dovodi do toga da se deo teritorije može smatrati delom teritorije pod okupacijom, posebno zbog toga što je formiranje takvih oružanih formacija nelegalno, odnosno "u oštroj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim pravilima međunarodnog prava".

Vučić: Nemam problem sa Ohridskim sporazumom, ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU
Foto: Beta/Milan Obradović

"Ako bi bila proglašena okupacija, oružanim grupama Albanaca na Kosovu i Metohiji, bez obzira na njihov naziv, bi se priznao status legalne oružane sile. Mi ne smemo da im damo status legalne oružane sile. To je prvi i ključni razlog zašto ne proglašavamo okupaciju danas. Nećemo da im damo bilo kakav pravni legalitet i legitimitet, jer ga nemaju", naveo je predsednik Srbije.

Okupacija ili ratna okupacija, prema njegovim rečima je moguća samo u međunarodnim oružanim sukobima.

"To bi značilo da mi priznajemo teritoriju Kosova i Metohije za teritoriju druge države. Zato ne prilazimo merama proglašavanja okupacije. Teritorija se može smatrati okupiranom ukoliko je pod vlašću vojne sile druge države. Okupacija je pojam međunarodnih oružanih sukoba, odnosno oružanog sukoba najmanje dve države. Ona nije pojam nemeđunarodnih oružanih sukoba, odnosno oružanog sukoba unutar jedne države", kazao je Vučić.

Naveo je da je prema srpskom zakonodavstvu, svaki građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili nekog njenog dela - kazniće se sa najmanje 10 godina zatvora.

"Drugim rečima, samo priznanje okupacije, odnosno proklamovanja dela teritorije pod okupacijom je i krivično delo", dodao je Vučić.



Vučić: Kurti šalje batinaše na provociraju Srbe na severu, da bi ih prebijali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da do incidenata u severnom delu Kosovske Mitrovice dolazi tako što kosovski premijer Aljbin Kurti pošalje "petoricu batinaša" iz kosovske policije da se "šepure i da provociraju", a da onda "dođu neka druga dvojica i isto tako na albanskom prete, dobacuju i psuju", na šta odreaguju Srbi.

"A onda oni izvade značke i kažu, e mi smo policija, i pretuku ih", rekao je Vučić u obraćanju iz Palate Srbija.
Vučić: Nemam problem sa Ohridskim sporazumom, ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU
Foto: Beta/Milan Obradović

On je kazao da su mladići koji su uhapšeni pre nekoliko dana u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapšeni na takav način, da bi ih policija "ubacila u kola i pretukla ih".
Vučić je ocenio i da će Kurti "otvoriti most na Ibru", koji spaja južni deo Kosovske Mitrovice u kome žive Albanci, sa severnim delom, u kome žive Srbi.

"Otvaraće most na Ibru, što je dokaz da žele sukobe, i uradiće to", kazao je Vučić.
Vučić: Nemam problem sa Ohridskim sporazumom, ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU
Foto: Beta/Milan Obradović

On je istakao da Srbija "neće u rat".

"Hoćemo u miru i na pametan način da se izborimo za svoja prava. Na sve će da napadaju ali ćemo da pronalazimo odgovor, opstajaćemo i što više oni napadaju mi ćemo više da činimo za naš narod. A oni mogu da sanjaju o svojoj nezavisnosti, članstvu u UN i mnogim drugim stvarima", zaključio je Vučić.




Vučić: Za napredak u dijalogu potrebno formanje ZSO, izbori na severu Kosova, oslobađanje uhapšenih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas saopštio da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i raspisivanje slobodnih i demokratskih izbora na Severu spadaju u zahteve Beograda za normalizaciju situacije i napredak u dijalogu s Prištinom.
Vučić: Nemam problem sa Ohridskim sporazumom, ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU
Foto: Beta/Milan Obradović

On je u obraćanju javnosti tu ubrojao i povratak Srba u kosovske policijske organe na Severu kao i povlašenje specijalnih snaga kosovske policije sa tog područja.

"Tražimo da se vratimo na sve ono što je postignuto i dostignuto u procesu dijaloga", kazao je Vučić.

Naveo je Beograd smatra da je za bilo kakav ozbiljan napredak u dijlogu potrebno i održaavanje slobodnih i demokratskih izora u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Mirovici.

Kako je kazao, to treba uraditi uz učečće misije OEBS-a i kontrolu EU.

Zatražio je i formiranje, u skladu sa odredbom Briselskog sporazuma i formiranje regionalnog direktorata Sever gde će među policajcima biti Srbi.

Povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije i povlačenje specijalnih snaga kosovske poclije sa severa iz "nelegalno sagrađenih baza" su takodje među zahtevima, kazao je on.

Naveo je da tu spada i njihvo povlačenje iz svih insticija koje su, kako je naveo, od 1999. godine nelegalno zatvarali a koje su pružale usluge gradjanima.

Kazao je da tu spada i "hitno neodložno i konačno formiranje ZSO", te istakao da to treba da bude urađeno da bi mogli, kako je naveo, konačano da razgovaramo.

"Neodložna primena garancija EU i SAD od 8. decembra 2022. i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika ", je, po Vučiću, takođe među zahevima Beograda.

Naveo je da je 86 osoba uhapšeno, i da su to osobe koje su bili na barikadama, te dodao da hoće da uhapse sad 98 osoba.



Vučić: Ne postoji rešenje za kosovsko-metohijski problem koje bi zadovoljilo Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da smatra da ne postoji rešenje za kosovsko-metohijski problem koje bi bilo zadovoljavajuće za Srbe.
"Rešenje za kosovsko-metohijski problem, koje bi bilo zadovoljavajuće za Srbe ne postoji. Nema tog rešenja. Ne postoji taj čudotvorac koji Srbima može da donese dobro rešenje za Kosovo i Metohiju. Ja priznajem", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Naveo je da zna sve probleme koje imaju Srbi na Kosovu i Metohiji, od pravnih, političkih, do ekonomskih, ponavljajući da "zna da nema dobrog rešenja, i da neće da laže i obmanjuje bilo koga".

Mere koje će danas predstaviti, prema njegovim rečima, nisu lake i jednostavne, ali zahtevaju ogroman trud i rad.

"Nailaziće na otpore, a hoće li zadovoljiti bilo koga - neće", rekao je Vučić.

Naveo je da će se u javnosti pojaviti oni koji misle da znaju bolje, i sa domaće strane i sa zapada, i da će svako nuditi svoja rešenja.
Vučić: Nemam problem sa Ohridskim sporazumom, ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU
Foto: Beta/Milan Obradović

"Kakve god mere bi mi predložili, i šta god bi uradili, nikada niko neće biti zadovoljan, sem malog kruga racionalnih ljudi koji hoće da budu fer i prema sebi i prema svima drugima, razumevajući kakva je situacija na Kosovu i Metohiji", kazao je Vučić.

Ocenio je da, šta god da država predloži, da će protiv biti apsolutno svi - i oni koji pozivaju na oružje, i oni koji pozivaju na priznavanje nezavisnog Kosova.

Govoreći o Briselskom sporazumu, naveo je da je 2013. godine znao da će se Srbija tog sporazuma u budućnosti "držati kao pijani plota", i da će to biti "spasonosna grana".

"I znao sam da Albanci to neće poštovati... Ali smo mi pokušavali da kažemo da je Srbija za mir, dijalog i da Srbija smatra da kompromis nije loša reč", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je tada dobila neke garancije kako će i šta biti.

"Sve što smo razumeli da je potpisano i da će makar potpis EU da garantuje provođenje u delo tih normi, danas vidimo da to nije slučaj, da ni njhov, ni prištinski, ni naš potpis na Briselskom sporazumu, na aneksima iz 2015. godene ne znači apsolutno ništa", kazao je predsednik Srbije.

Optužio je Prištinu da od tada kreće uzurpacija prava, rušenje tog sporazuma, pogoršanje životnog položaja Srba na Kosovu i Metohiji, kao i njihovo "tiho i glasno proterivanje".

"I želja da se po svaku cenu jednom zauvek završi nestankom Srba, jer to je jedina garantija da će Kosovo biti nezavisno, ili kako Albanci to smatraju - slobodno", rekao je Vučić.

To je posebno u poslednjem periodu izraženo, u eri Aljbina Kurtija, koji zbog toga postaje njihov heroj i to mu je jedina politka.

"U narednom periodu možemo da očekujemo samo lošije vesti, pošto im dolaze izbori, a ne bolje i pošto ne može da se pohvali velikim investicijama i velikim znanjem u ekonomiji, šta drugo da radi, već da goni i progoni Srbe", naveo je Vučić.

Ocenio je da Srbija nema pravo da bude razočarana svime što je doživela od kolektivnog zapada, ali da mora da razume da su njihovi interesi po pitanju Kosova i Metohije potpuno drugačiji.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Fudbal

Zelena Srbija

IT