Web Analytics
SDSM: Izostanak državnih obeležja tokom predsedničke posete Bugarskoj - poniženje makedonske države - BetaRS

SDSM: Izostanak državnih obeležja tokom predsedničke posete Bugarskoj - poniženje makedonske države

Region | Izvor: Beta | 14.09.2024 | access_time 21:05
SDSM: Izostanak državnih obeležja tokom predsedničke posete Bugarskoj - poniženje makedonske države
Lider opozicione Socijaldemokratske partije Makedonjie (SDSM) Venko Filipče ocenio je da je poseta predsednice Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove Bugarskoj i sastanak bez državnih obeležja "diplomatska katastrofa i poniženje makedonske države".

"Juče, tokom zvanične posete Bugarskoj predsednice Gordane Siljanovske Davkove desilo se neviđeno gaženje i ponižavanje dostojanstva makedonske države i njenih građana. Prvi put u istoriji naše zemlje makedonski predsednik se sastao sa predsednikom druge zemlje bez ikakvih državnih obeležja", napisao je Filipče u objavi na Fejsbuku.

Kako je istakao, "da skandal bude veći, sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine (Severne Makedonije) Timčo Mucunski, koji je bio samo nemi svedok nepristojnog i ponižavajućeg čina".

"Očigledno je da nijedan predstavnik makedonske delegacije nije reagovao na ovakvo ponižavajuće ponašanje", ocenio je Filipče (facebook.com/filipce.venko/?locale=mk_MK).

Kabinet predsednice Severne Makedonije, koji je juče medijima poslao fotografije sa sustreta Siljanovse Davkove i bugarskog predsednika Rumene Radeva, na kojima se iza njih vide samo zastave Bugarske i Evropske unije, najavio je da da će tražiti objašnjenje za taj potez, koji, kako kažu, nije bio dogovoren.

"Ono što je bacilo senku na događaj je odstupanje od dogovorenog protokola sastanka, po kojem nije trebalo da bude fotografija u zatvorenom prostoru. Ali, nažalost, pre početka tet-a-tet sastanka, predsednik Radev je pozvao predsednicu da se zajedno fotografiše ispred bugarske zastave, iako takav potez i čin nije bio predviđen niti dogovoren. Želimo da verujemo da je reč o protokolarnom previdu, a ne o smišljenom postupku i odstupanju od dogovorenog, a već sutra ćemo tražiti objašnjenje od bugarske strane", rekli su u Kabinetu Siljanovske, a prenela državna agencija MIA.

Teme