Web Analytics
Bez nastave u većem broju škola širom Srbije zbog štrajka - BetaRS

Bez nastave u većem broju škola širom Srbije zbog štrajka

Društvo | 16.09.2024 | access_time 11:00
Bez nastave u većem broju škola širom Srbije zbog štrajka
Foto: Beta/Milos Miskov
Četiri reprezentativna sindikata u prosveti organizovali su u ponedeljak jednodnevni štrajk, nezadovoljni platama i statusom prosvetnih radnika, zbog čega u većem broju škola širom zemlje nema nastave.
 
Sindikati traže od Vlade da se početna plata nastavnika sa diplomom fakulteta izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji, da im se isplati Novogodišnja nagrada i da se hitno usvoje izmene zakona kojima će biti uvećana zaštita nastavnog osoblja od sve češćih napada učenika i roditelja.
 
Nema podataka o tome koliko škola u Srbiji štrajkuje ali sindikati tvrde da je u pitanju "većina".
 
Forum beogradskih gimnazija tvrdi da u glavnom gradu od ukupno 16 gimnazija štrajkuje 12, dok u ostalim nastavu obustavljaju samo nastavnici koji su članovi te organizacije.
 
"Glavni odbor Foruma beogradskih gimnazija je odlučio da podrži štrajk ne samo zbog činjenice da su naši članovi nezadovoljni ponuđenim rešenjima vlasti već i zbog licemernog pokušaja predstavnika Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete da podeli zaposlene u prosveti na nastavno i nenastavno osoblje", dodaje se.
 
U štrajku učestvuju predstavnici četiri reprezentativnih sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti.
 
 
(beta/cmg)

Teme