Web Analytics
Dobra prodaja električnih vozila u avgustu u svetu uprkos velikom padu u EU - BetaRS

Dobra prodaja električnih vozila u avgustu u svetu uprkos velikom padu u EU

Tehnologija | Izvor: Beta | 16.09.2024 | access_time 11:55
Dobra prodaja električnih vozila u avgustu u svetu uprkos velikom padu u EU
Prodaja električnih vozila (EV) i plag-in hibrida (plug-in, PHEV) porasla je za 20 odsto u avgustu ove godine u odnosu na avgust prošle, što je dobar rast s obzirom da je prodaja tih kategorija vozila u Evropi bila najmanja od početka 2023.

Agencija Rojters je prenela da je prodaja EV i PHEV u svetu porasla za 20 odsto u avgustu u odnosu na avgust prošle godine, a da je prodaja električnih vozila od januara 2023. opala za 33 odsto.

Baterije vozila PHEV se dopunjavaju punjačem isto kao i baterije vozila na potpuno električni pogon, ali PHEV s njima mogu da pređu znatno više kilometara nego vozila s običnim hibridnim pogonom jer imaju veće baterije od njih. Kada se isprazne baterije vozila PHEV, proradi klasičan motor s unutrašnjim sagorevanjem, te se bezbedno može stići do odredišta ili elektro-punjača. Tu prednost nemaju vozila s potpuno električnim pogonom, dok s druge strane PHEV štede znatno više goriva u poređenju s vozilima običnim hibridnim pogonom.

Kompanija za istraživanje tržišta "Rho Motion" je saopštila da očekuje da će ovogodišnja prodaja u Kini, najvećem svetskom tržištu električnih vozila, porasti za jednu trećinu u odnosu na prošlu godinu i dostići 10,5 miliona vozila.

Prodaju u EU ta grupa vidi na nivou prošlogodišnje od 3,1 milion jedinica, rekao je menadžer podataka Čarls Lester.

Potražnja za EV se ohladila poslednjih meseci pošto je nekoliko godina dramatično rasla. Potencijalni kupci čekaju pristupačnije cene EV ili se odlučuju za obične hibridne alternative. To je dovelo do toga da nekoliko vodećih proizvođača automobila smanji planove za elektrifikaciju.

Prodaja električnih vozila – bilo da su potpuno električna (BEV) ili PHEV, u svetu je dostigla 1,47 miliona u avgustu, pokazali su podaci kompanije "Rho Motion".

Prodaja u Kini je skočila za 42 odsto u avgustu i dostigla rekordan broj veći od milion vozila, dok je u SAD i Kanadi prodaja porasla za osam odsto, na 160.000 jedinica.

Ove godine prodaja EV u EU je opala za četiri odsto, a u Nemačkoj za 23 procenta posle smanjenja subvencija za njihovu kupovinu.

Povećane subvencije u Kini za vlasnike koji prodaju vozila koja više zagađuju, pomogla je da se poveća prodaja električnih vozila u avgustu, kaže "Rho Motion".

Vlada Nemačke je 4. septembra pristala na poreske olakšice do 40 odsto za proizvođače vozila koji prodaju električne automobile pošto je prošle godine naglo okončala program subvencija kupcima, kojim je htela da pomogne ubrzavanje "zelene tranzicije" ka manje zagađenja.

Teme