Web Analytics
Šapić: Predložiću da spomenik Draži Mihailoviću bude u centru Beograda - BetaRS

Šapić: Predložiću da spomenik Draži Mihailoviću bude u centru Beograda

Politika | Izvor: Beta | 16.09.2024 | access_time 12:45
Šapić: Predložiću da spomenik Draži Mihailoviću bude u centru Beograda
Foto: Beta/Milan Ilić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je danas najavio da će podneti inicijativu za izgradnju spomenika generalu Dragoljubu Mihailoviću u centru grada.

"Mislim da on konačno treba da ima spomenik u Beogradu, na dostojanstvenom mestu u centru gradu. Moj predlog će biti park Terazijska terasa, ispod Terazijske česme. Očekujem da dobijemo podršku opozicije demokratski orijentisane", kazao je Šapić na konferenciji za novinare.

Dodao je da će danas biti formirana komisija za spomenike i nazive trgova i ulica.

"Ne mogu da utičem javno, niti Grad Beograd može pravno formalno na to da utiče, ali mislim da izmeštanje grobnice Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije je izuzetno važna stvar za srpski narod i budućnost ove zemlje. Isto tako je važno i izmeštanje spomenika Moši Pijadi, Ivi Loli Ribaru, Đuri Đakoviću i Ivanu Milutinoviću s Kalemegdanske tvrđave, sa prostora koji je najveća naša kulturna baština", kazao je Šapić.

Istakao je da to "najmanje ima veze sa komunizmom" i da odluku donosi Ministarstvo kulture.

"Mi nismo varvari, za razliku od tih istih boljševika i komunista koji su generalu Draži Mihajloviću rasuli kosti da ne znamo ni danas gde mu se nalaze, i zato ćemo naći novo mesto za ljude čija obeležja će biti izmeštena", rekao je Šapić.

Najavio je da će pešačka zona biti od Kalemegdana do Terazijske česme.

"Na proleće krenućemo da povezujemo Kalemegdanski park sa Terazijskom česmom i da napravimo jednu veliku pešačku zonu. To, kao idruge radove u gradu omogućava predloženi rebalans budžeta", rekao je Šapić na konferenciji za novinare uoči sednice Skupštine Grada o tome.

Rekao je da Gradska uprava radi na proširenju Bulevara Vojvode Mišića na četiri trake.

"Velike su šanse da se odblokira ono što stoji više od 10 godina - izgradnja Senjačkog tunela koji je planiran još sa izgradnjom mosta na Adi, velika je šansa da se i taj projekat radi, da most dobije potpunu svoju svrhu, sa Bulevarom Partijarha Pavla", rekao je Šapić.

Teme