Web Analytics
Lovac iz Češke osuđen na dve godine zatvora i 10.000 evra zbog trovanja ptica i drugih životinja - BetaRS

Lovac iz Češke osuđen na dve godine zatvora i 10.000 evra zbog trovanja ptica i drugih životinja

Životna sredina | Izvor: Beta | 16.09.2024 | access_time 15:25
Lovac iz Češke osuđen na dve godine zatvora i 10.000 evra zbog trovanja ptica i drugih životinja
Foto: DZPPS/Kalman Moldvai
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je danas da je sud u Češkoj osudio lovca (52) na dve godine zatvora i novčano kaznio sa 10.000 evra zbog trovanja divljih životinja na svom ribnjaku u selu Jesenice.

Otrovana su dva orla belorepana (Haliaeetus albicilla), ali i druge ptice grabljivice i sisari, navedeno je u saopštenju uz isticanje da je to prvi slučaj gde je sud izrekao novčanu kaznu za slučaj trovanja životinja, a na osnovu presude lovcu je oduzeta i dozvola za oružje.

Kako je precizirano, uz pomoć pasa na terenu pronađeno je osam životinja – dva belorepana, dve vidre, dve lisice, mišara i kunu belicu, a vrednost ubijenih životinja je procenjena na više od 25.000 evra, dok je kod svih životinja dokazano prisustvo karbofurana.

Iz DZPPS su podsetili da je upotreba i posedovanje karbofurana, zbog prevelike toksičnost, zabranjena u Evropskoj uniji od 2008. godine, dok je Srbiji  zabranjena od 2014. godine, ali ga poljoprivrednici u velikoj meri i dalje koriste za ilegalnu doradu semena ili trovanje neželjenih organizama.

Ornitolozi su u Češkoj od početka godine zabeležili 40 životinja koje su "zasigurno ili sa sumnjom otrovane", od kojih je 14 sisara i 26 ptica, većinom grabljivica.

Iz DZPPS su ukazali da je trovanje divljih životinja, posebno ptica grabljivica, jedna od najvećih opasnosti za njihov opstanak u Srbiji, a u poslednjih 20 godine od posledica trovanja širom Srbije stradalo je više od 3.000 jedinki zaštićenih ptica, od čega više od 100 orlova belorepana. 

"U Srbiji je situacija jako problematična, slučajevi trovanja divljih životinja su sveprisutni, pogotovo u Vojvodini, dok nažalost i dalje nemamo jasne nacionalne protokole za postupanje u takvim situacijama, što doprinosi velikim propustima tokom istraga", kazao je ornitolog DZPPS-a Slobodan Marković.

Dodao je da je trovanje možda i najveći problem i prvi kamen spoticanja za očuvanje populacija ptica grabljivica i lešinara.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina