Web Analytics
Konjufca: Uklanjanje paralelnih struktura sa severa korak za konsolidaciju državnosti Kosova - BetaRS

Konjufca: Uklanjanje paralelnih struktura sa severa korak za konsolidaciju državnosti Kosova

Kosovo | 16.09.2024 | access_time 16:55
Konjufca: Uklanjanje paralelnih struktura sa severa korak za konsolidaciju državnosti Kosova
BETAPHOTO/ Armenija Zajmi Besevic

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je danas da je proces uklanjanja "paralelnih struktura" Srbije sa severa Kosova predstavljalo neophodan korak za "konsolidaciju ustavnosti, državnosti i suvereniteta".

Konjufca je rekao i da Kosovo "nije impresionirano pretnjama" predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u vanrednom obraćanju prošlog petka zatražio formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), "slobodne izbore" u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, povratak Srba sa severa u kosovsku policiju kao i povlašenje specijalnih snaga kosovske policije sa tog područja.

"Vučić pokušava da zaštiti one strukture kojih više nema, zapravo ugrožava Republiku Kosovo. Ne plašimo se, nismo zabrinuti jer su u tom delu zemlje institucije Kosova, postoje organi bezbednosti, političke institucije, opštine koje funkcionišu i izgubljena je šansa građana koji imaju drugačije mišljenje da učestvuju u političkom procesu", izjavio je Konjufca.

Ocenio je da bi nametanje pitanja severa Kosova u dijalogu Beograda i Prištine "veoma loše završilo po Kosovo".

"To nije opcija pokreta Samoopredeljenje. Da je na Kosovu stara politička opcija, siguran sam da bismo završili u pregovorima ali naša opcija je ustavnost po svaku cenu, pa i kroz korišćenje organa vladavine prava za uspostavljanje reda i zakona", rekao je Konjufca.

Teme