Web Analytics
U Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine - BetaRS

U Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Politika | 17.09.2024 | access_time 11:45
U Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Foto: Beta/Miloš Miškov

U Briselu će u utorak biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

Na sastanku u Briselu će biti reči o napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, rekao je portparol Evropske unije Peter Stano.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, među temama koje je Beograd predložio da se nađu na dnevnom redu je i pitanje mosta na Ibru, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak da čeka da mere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji stignu u Skupštinu i da će ih sa najvećim zadovoljstvom staviti na dnevni red zasedanja.

"Da razgovaramo o tome. Da i Skupština ratifikuje tu podršku našem narodu, koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić", rekla je Brnabić, dodajući da jedva čeka da se suoči sa opozicijom.

Ona je navela da je u vreme prethodne vlasti kosovsko pitanje bilo stavljeno "ad akta" i da je tek dolaskom Srpske napredne stranke (SNS) na vlast počela borba za Kosovo i Metohiju.

"Kad je Kosovo proglasilo nezavisnost Beograd je sedeo i vrteo palčevima, a tadašnji predsednik je pobegao u drugu zemlju", rekla je Brnabić.

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da mere koje je nedavno izneo predsednik države Aleksandar Vučić, za rešavanje kosovskog problema, predstavljaju samo spisak lepih želja jer Srbija nema nikakve mogućnosti da to realizuje.

"To nisu mere, jer ništa od toga ne zavisi od Beograda, već je molba za Prištinu i međunarodnu zajednicu", rekao je Bogdanović.


(beta/cmg)

Teme