Web Analytics
Javni prostor u fokusu obeleževanje Evropske nedelje mobilnosti - BetaRS

Javni prostor u fokusu obeleževanje Evropske nedelje mobilnosti

Životna sredina | Izvor: Beta | 17.09.2024 | access_time 12:00
Javni prostor u fokusu obeleževanje Evropske nedelje mobilnosti
Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) saopštila je danas da se do 22. septembra i u Srbiji obeležava Evropska nedelja mobilnosti, sa temom "Zajednički javni prostori", čiji je cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, radi unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim zajednicama.

Manifestacija, čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija, sprovodi se od 2002. godine, a prošle godine obeležavanju se pridrzžilo više od 3.300 gradova iz 46 država Evrope i sveta.

Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti, "Zajednički javni prostori", odnosi se, kako je objašnjeno, na bolje i efikasnije korišćenje javnih prostora u gradovima, posebno ulica, ali i trgova, trotoara i drugih mesta za susrete.

Kako je istaknuto, kvalitetnijim javnim prostorima, koji su ugodni za boravak ljudi i u skladu sa njihovim potrebama, doprinosi se aktivaciji lokalnih zajednica, a stanovnike podstiče da koriste aktivne vidove kretanja kao što su pešačenje i vožnja bicikla.

Gradovi i opštine koji ove godine učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti ponudiće građanima svoje javne prostore da u njima razgovaraju o održivoj budućnosti i razvoju zelenih gradova u kojima će se kretanja odvijati na održiv način.

Osim toga, posebnu pažnju će posvetiti najranjivijim učesnicima u saobraćaju, edukaciji i promociji održive infrastrukture.

"Učestvovanje u Evropskoj nedelji mobilnosti predstavlja izuzetnu priliku da pokažemo posvećenost Srbije održivom razvoju i podržimo inicijative koje promovišu zdraviji način života. Pozivam sve građane da se aktivno uključe u događaje koje organizuju njihove lokalne samouprave i time doprinesu poboljšanju zajedničkih javnih prostora i promociji korišćenja održivih transportnih rešenja", rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk kazao je da je tokom ove godine svoje akcije i aktivnosti registrovalo 35 lokalnih samouprava u Srbiji, čime je oboren rekord po broju lokalnih samouprava učesnika u ovoj evropskoj manifestaciji.

"Iz godine u godinu broj učesnika raste, a najviše uspeha u organizovanju Evropske nedelju mobilnosti do sada je imao grad Kruševac, koji je 2019. godine dobio nagradu Evropske komisije za najbolje organizovanu manifestaciju u celoj Evropi", rekao je Tarbuk.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina