Web Analytics
Strane kompanije traže mogućnosti za saradnju sa Kinom u energetskoj tranziciji - BetaRS

Strane kompanije traže mogućnosti za saradnju sa Kinom u energetskoj tranziciji

Tranzicija | 17.09.2024 | access_time 12:25
Strane kompanije traže mogućnosti za saradnju sa Kinom u energetskoj tranziciji
Foto: Metanol motor je izložen na Međunarodnom sajmu energetske industrije Kina (Taiyuan) 2024. u Taiyuanu, severna kineska provincija Šansi (Sinhua/Jang Čenguang)

Na nedavno završenom forumu o niskougljeničnom razvoju u severnoj kineskoj provinciji Šansi, mnoge strane kompanije izrazile su optimizam u vezi sa kineskom zelenom energetskom tranzicijom, napominjući da aktivno traže mogućnosti za saradnju sa Kinom, piše Sinhua.

Forum o niskougljeničnom razvoju energije 2024 održan je u Taijuanu 10. i 11. septembra, dok je Međunarodni sajam energetske industrije Kina (Taijuan), ključna komponenta događaja, produžen do 12. septembra.

Posvećeni prostor za međunarodna preduzeća na sajmu postao je glavna atrakcija, privukavši istaknute izlagače poput Er prodaktsa, BETEK-a, vodećeg proizvođača alata od volfram-karbida, i Sino Gas & Enerdži, poznatog po ekspertizi u istraživanju i razvoju čvrstog gasa i metana iz ugljenih slojeva.

Er prodacts, dobavljač industrijskih gasova, prateće opreme i aplikacija, ušao je na kinesko tržište 1987. godine.

Kompanija je od 2013. godine ostvarila značajna ulaganja u napredne proizvodne kapacitete u više gradova u provinciji Šansi, kao što su Čangdži, Linfen i Đinčeng, doprinoseći održivom i inovativnom razvoju, naveo je Feng Jan, potpredsednik kompanije Er prodakts Čajna.

"Vrlo smo optimistični u vezi sa kineskim tržištem, posebno u kontekstu energetske tranzicije" rekao je Feng. "Vodonik je ključni element za zelenu i niskougljeničnu tranziciju, i želimo da proširimo svoje operacije u Kini koristeći našu tehnologiju i stručnost", dodao je.

Tokom radionice o čistoj energetskoj tranziciji između Kine i Evrope održane na forumu, učesnici su vodili iscrpne razgovore i žive diskusije o saradnji u oblasti energetske tranzicije.

U svom uvodnom govoru, Džozef Mansur, šef Međunarodne energetske jedinice u Ministarstvu za energetsku bezbednost i neto nultu emisiju Ujedinjenog Kraljevstva, naglasio je dugogodišnju istoriju energetske saradnje između Britanije i Kine, obuhvatajući akademska, politička, industrijska i komercijalna partnerstva.

"Ujedinjeno Kraljevstvo se raduje nastavku saradnje sa Kinom u oblastima kao što su reforma tržišta električne energije, vetroelektrane na moru, kao i hvatanje, korišćenje i skladištenje ugljenika, dok istovremeno unapređuju saradnju u novim oblastima poput baterijske tehnologije i vodonika" rekao je Mansur.

Su Džonghua, potpredsednik TotalEnerdžis za istraživanje i razvoj (R&D) u Aziji, rekao je da se ove godine obeležava 100. godišnjica kompanije. Kao globalna integrisana energetska kompanija, TotalEnerdžis prolazi kroz transformaciju, sa više od 50 procenata svog budžeta za istraživanje i razvoj posvećenog razvoju niskougljeničnih i čistih tehnologija.

"TotalEnerdžis je prisutan na kineskom tržištu više od 40 godina, a naša buduća ulaganja u Kini biće fokusirana na niskougljenične i nove energetske sektore" rekao je Su, dodajući da kompanija aktivno ulaže u solarnu energiju, vetroenergiju, skladištenje energije i zelena avio-goriva, sa ciljem da iskoristi svoju stručnost iz oblasti tradicionalne energije za podsticanje inovacija.

U poslednjih nekoliko godina, Kina je postigla značajan napredak u energetskoj tranziciji. Prema izveštaju pod nazivom "Energetska tranzicija Kine", udeo čiste energije u ukupnoj potrošnji energije u Kini dostigao je 26,4 procenta 2023. godine, što je povećanje od 10,9 procentnih poena u odnosu na pre deset godina. U istom periodu, udeo potrošnje uglja smanjio se za 12,1 procentni poen.

Tokom protekle decenije, čista energija je doprinela više od polovine ukupnog povećanja potrošnje električne energije, što odražava rastuće prisustvo zelene energije u energetskom miksu Kine.

Kina je obećala da će se boriti protiv klimatskih promena i slediti postojani put zelenog, niskougljeničnog razvoja. Obavezala se da će vrhunac emisije ugljen-dioksida postići do 2030. godine, a karbonsku neutralnost do 2060. godine, podseća Sinhua.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije