Web Analytics
Ugljem bogata kineska provincija kao inspiracija za globalnu energetsku tranziciju - BetaRS

Ugljem bogata kineska provincija kao inspiracija za globalnu energetsku tranziciju

Tranzicija | 18.09.2024 | access_time 13:55
Ugljem bogata kineska provincija kao inspiracija za globalnu energetsku tranziciju
Xinhua/Liu Tianyu
U gradu Datong, u severnoj kineskoj provinciji Šansi, područje pod uticajem rudarenja uglja koje je nekada bilo oštećeno rudarskim aktivnostima, sada je ukrašeno ogromnim nizom blistavih solarnih panela.

Fotonaponska baza koja pokriva površinu od skoro 50.000 mu (oko 3.333 hektara) generisala je više od 12 milijardi kilovat-sati zelene energije od 2016. godine, piše Sinhua.

"Ova fotonaponska baza predstavlja simbol energetske tranzicije zemlje. Tokom osam godina rada, potvrdila je pouzdanost fotonaponskih proizvoda", rekao je Jin Sulong, predsednik kompanije Jingli Solar, dobavljača solarnih panela.

Na nedavno održanom Forumu o nisko-karbonskom energetskom razvoju u Taijuanu, glavnom gradu Šansija, Frančesko La Kamera, generalni direktor Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, istakao je, u video obraćanju, značajan doprinos Kine globalnoj ekspanziji obnovljivih izvora energije. U 2023. godini, Kina je doprinela sa 63 procenta novo-instaliranog kapaciteta obnovljive energije u svetu.

Do kraja jula ove godine, instalirani kapacitet obnovljive energije dostigao je 1,68 milijardi kilovata, što čini više od 54 procenta ukupnog instaliranog kapaciteta energije u zemlji.

U Šansiju, udeo instaliranog kapaciteta iz novih i čistih izvora energije porastao je sa 33,9 procenta u 2019. godini na 47,2 procenta u prvoj polovini 2024. godine, dok je udeo električne energije generisane iz ovih izvora porastao sa 18,1 procenta na 28,2 procenta u istom periodu.

Šansi ima jedinstvenu prednost u razvoju zelenih izvora energije. Na primer, gas iz koksnih peći, nusproizvod proizvodnje koksa, sadrži oko 60 procenata vodonika, što ga čini isplativim izvorom za proizvodnju vodonika.

Poslednjih godina, kompanije za čelik i koks u provinciji, kao što su grupacije Đinan stil, Meiđin enerdži i Pengfei utrkuju se da uđu u sektor vodonične energije.

Do kraja prošle godine, kapacitet Šansija za proizvodnju visokočistog vodonika iz gasa iz koksnih peći, hemijskih gasova i elektrolize dostigao je 31.000 tona godišnje, a broj vozila na gorivne ćelije koje koriste vodonik porastao je na 885.

U julu ove godine, delegacije iz dve provincije u Indoneziji koje proizvode ugalj posetile su Šansi. U energetskim kompanijama poput Meiđin enerdži, posetioci su bili impresionirani konkretnim naporima Kine da transformiše svoj tradicionalni energetski sektor.

Putra Adhiguna, izvršni direktor Instituta za energetski zaokret, rekao je da se postojeće industrije u Šansiju dobro koriste kao odskočna daska za zelenu transformaciju i da Kina vidi ovu promenu ne samo kao izazov već i kao značajnu priliku.

Na nedavno održanom Kineskom međunarodnom sajmu energetske industrije Taijuan, inovativni prikazi, uključujući inteligentne rudarske tehnologije i platforme za kontrolu inspirisane svemirskim kapsulama, oduševili su prisutne.

U martu ove godine, lansirana je inteligentna platforma za skladištenje ogromne količine podataka iz više od 400 rudnika uglja u Šansiju. Ona koristi obuku velikih modela kako bi pomogla preduzećima da smanje prepreke za tehnološki razvoj i ubrzaju inovacije inteligentnih proizvoda.

Zbog brzog razvoja inteligentnih rudarskih tehnologija, potrošnja energije po jedinici BDP-a u provinciji smanjena je kumulativno za 10,9 procenata od 2021. godine.

"Kumulativni instalirani kapacitet obnovljive energije u Kini sada čine oko 40 procenata globalnog ukupnog kapaciteta, a kineski izvoz vetra i solarnih proizvoda doprineo je smanjenju emisije ugljen-dioksida za 810 miliona tona u drugim zemljama", rekao je Lu Džunling, glavni ekonomista Nacionalne energetske uprave.

Lu je dodao da treba ojačati međunarodnu saradnju u energetskim oblastima kao što su vetar, solarna energija, vodonik, skladištenje i pametne energetske tehnologije. Podrška za razvoj zelenih i nisko-karbonskih energetskih rešenja u zemljama u razvoju treba da se intenzivira, a nove prilike za raznovrsna energetska partnerstva da se aktivno istražuju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije