Web Analytics
Dačić: Važna saradnja javnog i privatnog sektora za zaštitu objekata od posebnog značaja - BetaRS

Dačić: Važna saradnja javnog i privatnog sektora za zaštitu objekata od posebnog značaja

Društvo | 18.09.2024 | access_time 14:25
Dačić: Važna saradnja javnog i privatnog sektora za zaštitu objekata od posebnog značaja
Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je danas ocenio da su mere zaštite objekata koji su od posebnog značaja za državu, zajednički zadatak javnog i privatnog sektora bezbednosti, zbog čega je važna dobra saradnja i koordinacija ta dva sektora.

"Da bi smo se oduprli savremenim pretnjama i opasnostima i da bi se poboljšala bezbednosna situacija, potreban je intenzivan nivo saradnje i interakcije javnog i privatnog sektora bezbednosti", kazao je Dačić na otvaranju konferencije o jačanju saradnje između javnog i privatnog sektora bezbednosti u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Ocenio je da je ta konferencija jedan od koraka za uspostavljanje efikasnog partnerstva u ovoj oblasti - "od konceptualizacije pristupa do rada na zaštiti objekata od posebnog značaja".

Dačić je podsetio da su objekti od posebnog značaja oni čijim oštećenjem ili uništenjem bi mogle nastupiti teže posledice po život i zdravlje ljudi ili koji su od interesa za odbranu zemlje.

To su sistemi električne energije, za transport, poljoprivredu i hranu, vodoprivredu, javno zdravlje, hitne službe, vladu, odbrambenu industriju, informacije i telekomunikacije, bankarstvo i finansije, zaštitu životne sredine.

"Nažalost, živimo u svetu gde su bezbednosne pretnje brojne. Menjaju pojavne oblike i prirodu, tako da ovi objekti mogu biti izloženi različitim asimetričnim pretnjama. Svesni smo da je eventualno ugrožavanje nekog objekta od posebnog značaja u jednom od sektora uslovljava poremećaj u funkcionisanju ostalih sektora i države u celini", kazao je Dačić.

Stoga se posebna pažnja posvećuje merama zaštite koje podrazumevaju mere prevencije, ublažavanja i minimizacije efekta ugrožavanja.

Dačić je podsetio na značaj Strategije nacionalne bezbednosti iz 2009. godine kada je u koncept nacionalne bezbednosti uključen privatni sektor bezbednosti koji je danas normativno i doktrinarno uređen donošenjem propisa u ovoj oblasti koji nisu postojali 20 godina, od ukidanja Zakona o društvenoj samozaštiti.

"S obzirom da su ovi propisi u nadležnosti Ministarstva unutračnih poslova, svesni smo da je ovaj sektor brojan, obučen, bezbednosno proveren i licenciran tako da ove poslove može uspešno da izvadi", istakao je ministar.

Dačić je kazao da je bilo potrebno vreme da se probije "zid nepoverenja" između privatnog i javnog sektora i bezbednosti.

Naveo je da su privatni sektor bezbednosti mnogi videli kao utočište za one koji se bave "poslovima koji su negde na granici zakona, pa do osnova za razne korupcionaške poslove u smislu dobijanja poslova, obezbeđenja određenih važnih događaja", dok je istovremeno privatni sektor uvek imao bojazan od policije.

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković je kazao da je ta Uprava u saradnji u MUP-u preduzela niz aktivnosti na praćenju i koordinisanju mera bezbednosti u oblastima od posebnog značaja za Srbiju.

"To su pre svega oblasti saobraćaja, energetike, telekomunikacija, vodoprivrede i slično. Aktivnosti MUP-a su bile usmerene na prevenciju i blagovremeno otkrivanje bezbednosnih rizika i pretnji, otkrivanje i rasvetljavanje krivičnih dela i prekršaja", rekao je on i istakao da dosad "nismo imali nijedan registrovan slučaj ugrožavanja objekata od posebnog značaja".

Kako je objasnio, da bi zaštita objekata od posebnog značaja bila pojačana, Uprava policije je od donošenja zakona o privatnom obezbeđenju krajem 2013. godine, radila na izdavanju ovlašćenja centrima za obuku službenika obezbeđenja, sprovođenju stručnih ispita, izdavanju licenci i legitimacija službenicima obezbeđenja, i da praćenju i nadzoru poslova privatnog obezbeđenja i detektivskih delatnosti.

"U oblasti privatnog obezbeđenja izdato je skoro 1.800 licenci pravnim licima i više od 65.000 licenci fizičkim licima", naveo je on.

Tako su, kako je rekao, postavljeni temelji efikasnog sistema interne bezbednosti objekata koji može da predupredi eventualnu realizaciju bezbednosnih pretnji, rizika i izazova.

Ivković je ocenio da je dobar normativni okvir i ponovio da nema adekvatne zaštite bez saradnje javnog i privatnog sektora bezbednosti.

"Postoji Stručni savet za unapređenje javno-privatnog partnerstva u oblasti privatnog obezbeđenja i detektivske delatnosti. To je radno telo koje čine predstavnici ministarstva i predstavnici udruženja za privatnu bezbednost i detektivsku delatnost", naveo je on.

Predsednik PKS Marko Čadež je na skupu pred više od 120 predstavnika policije i privatnog sektora, kazao da je saradnju privatnog i javnog sektora bezbednosti važna i za privredu.

"Sposobnost neke zemlje da obezbedi bezbednost i sigurnost ljudi, imovine, kapitala i poslovnih procesa je preduslov uspešnog poslovanja i jedan od najvažnijh elemenata poslovne klime"; kazao je Čadež.

Dodao je da je ta saradnja važna i za unapređenje rada i bolje poslovne rezultate sektora privatnog obezbeđenja i dalji razvoj tržišta usluga privatnog obezbeđenja, kao i za njihove korisnike - od privatnih firmi, industrijskih postrojenja do lokalnih samouprava, do velikih državnih komapnija.

Po njegovim rečima, što se uspešnije budu povezivala ta dva sektora, toliko će biti bezbednija i deca u školama i vrtićima, putnici na aerodromima i železnicama, fabrike, infrastrukturni objekti, vodovodi, energetski sistemi.

"Pred nama je period koji donosi nove tehnologije koje će biti klučne u svakoj zemlji, pa i u Srbiji, kada je u pitanju bezbednost privrednog sistema. Od veštačke inteligencije za unapređenje video nadzora, biometrijska identifikacija, dronovi, pametni senzori, internet stvari, analitike velikih podataka za predviđanje incidenata, robotika u fizičkom obezbeđenju, kognitivne tehnologije za upravljanje incidentima", naveo je Čadež.

On je istakao da PKS može da bude spona povezivanja sektora bezbednosti sa visokotehnološkim inovativnim kompanijama iz drugih industrija, proizvođačima oprema za fizičko i tehničko obezbeđenje, proizvođačima transportnih sredstava, građevinske industrije, ali i da uspostavi vezu sa finansijskim institucijama koje su spremne da finansiraju modernizaciji sektora privatnog obezbeđenja.

"Domaći instituti, fakulteti, startap zajednica mogu značajno da unaprede poslovanje i kvalitet usluga javnog i privatnog sektora bezbednosti", zaključio je Čadež i dodao da PKS može da pomogne svima u toj oblasti u sticanju novih znanja.

Na konferenciji su predstavljeni mesto i uloga privatnog obezbeđenja u zaštiti objekata od posebnog značaja za Srbiju, i preventivno delovanje i postupanje policije u zaštiti tih objekata.

Koncept interne bezbednosti u svojim kompanijama prezentovali su predstavnici NIS-a, EMS-a, Srbijavoza.

Na konferenciji su predstavljeni i detektivska delatnost i stanje u sektoru privatne bezbednosti u Srbiji.

 

Ceo video materijal dostupan Dačić: Važna saradnja javnog i privatnog sektora za zaštitu objekata od posebnog značaja - BetaRS.

Teme