Web Analytics
Ambasada Francuske nagradila osam gradova i opština u Srbiji u okviru konkursa 'Ekoopština' - BetaRS

Ambasada Francuske nagradila osam gradova i opština u Srbiji u okviru konkursa 'Ekoopština'

Životna sredina | Izvor: Beta | 19.09.2024 | access_time 13:40
Ambasada Francuske nagradila osam gradova i opština u Srbiji u okviru konkursa 'Ekoopština'
Ambasada Francuske u Beogradu dodelila je danas nagrade za osam gradova i opština u Srbiji u oblasti održivog upravljanja otpadom, održivog upravljanja vodama, održive urbane mobilnosti i energetske efikasnosti u okviru konkursa "Ekoopština", čiji će predstavnici u novembru otići na studijski program u Francusku.

Nagrađene su i dve škole - Gimnazija iz Zaječara za projekat "Čili" i Osnovna škola "Maršal Tito" iz Kovačice, u okviru kategorija konkursa "Zelene škole", čiji je cilj razvoj ekološke svesti građana, nagrađivanjem i podsticanjem dobrih praksi učenika i nastavnika u frankofonim i nefrankofonim školama u Srbiji.

U kategoriji "Održivo upravljanje otpadom" nagrađene su opština Osečina i Novi Sad, koji je nagrađen i u oblasti "Energetska efikasnost" zajedno sa opštinom Sokobanja, zatim u oblasti "Održiva urbana mobilnost" nagrađene su opština Bajina Bašta i Beograd, a opština Majdanpek i grad Leskovac nagrađene su u oblasti "Održivo upravljanje vodom".

"Ekoopština je mnogo više od običnog konkursa, ona je stub Francusko-srpske saradnje u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine", rekao je ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar.

Podsetio je da je za tri godine taj konkurs postao nezaobilazan za sve one koji se zalažu za održivu budućnost i da su njihovi stručni seminari omogućili da više od 800 izabranih predstavnika lokalnih vlasti i službenika iz Srbije razmene iskustva sa francuskim ekspertima.

"Mislili smo da je važno da ova ceremonija bude istovremeno sa Evropskom nedeljom mobilnosti, a danas obnavljanjem našeg partnerstva sa delegacijom Evropske unije (EU) želimo ne samo da ojačamo našu saradnju, već i da potvrdimo ukorenjenost našeg konkursa Ekoopšina u okviru programa Zelena agenda za Srbiju", kazao je Košar.

Košar i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre razmenili su sporazum o partnerstvu između Francuske i EU.

Žiofre je ukazao da je rad sa opštinama u Srbiji predstavlja veću efikasnost, više ljudskih resursa, tehničkih i finansijskih sredstava za stvaranje sveta koji je, kako je rekao, slobodniji, mirniji i koji više poštuje prirodu i štiti zdravlje svih građana.

"Za nas je bilo vazno da organizujemo ovu dodelu u nedelji Evropske nedelje mobilnosti, ona ima za cilj da se unapredi alternativni način kretanja, a to je nešto što vrednuje i konkurs Ekoopština", kazao je Žiofre.

Istakao je da je EU važno da podrži Srbiju u postizanju veće transparentnosti i konsultacije sa građanima, bolje informisanosti posebno mladih o klimatskim, ekološkim i zdravstvenim izazovima, za koje, kako je kazao nisu odgovorni, a sa kojima će se ozbiljno suočiti ukoliko ništa ne preduzmu.

"Ovaj sporazumem ima za cilj da bolje informise javnost i maksimizira sinergije između lokalnog i nacionalnog nivoa sa ciljem da se ohrabre srpske opštine da građanima pruže unapređene javne usluge za održive gradove", kazao je on.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić je kazala da je konkurs "Ekoopština" prepoznao inicijative Ministarstva da se usklade sa propisima EU.

"Studijska poseta koja se odvija u Francuskoj je sa ciljem da se podižu kapaciteti i upravo oni tamo mogu videti kako se upravlja otpadom i otpadnim vodama i da se vrate sa dodatnim znanjem, koje će primeniti na lokalnom nivou", rekla je Dokić.

Dokić je kazala da će rebalansom republičkog budžeta za 2024. godinu biti određeno više od tri milijarde dinara za Ministarstvo životne sredine.

"Imamo puno posla, u redovnom zasedanju Skupštine imaćemo četiri zakona koja ćemo usvojiti, što znači da vrlo intezivno radimo na tome da se uskađujemo sa svim standardima EU koji su predviđeni u okviru poglavlja 27", rekla je ona.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina