Web Analytics
Kamala Haris se trudi da pridobije mormonske glasače u Arizoni - BetaRS

Kamala Haris se trudi da pridobije mormonske glasače u Arizoni

Svet | Izvor: Beta-AP | 19.09.2024 | access_time 16:55
Kamala Haris se trudi da pridobije mormonske glasače u Arizoni
Potpredsednica SAD Kamala Haris trudi se da pridobije birače koji pripadaju Mormonskoj crkvi, tražeći od istaknutih pripadnika te crkve da u Arizoni, u kojoj je neizvesno koji kandidat će pobediti, pokažu ostalima da politika Donalda Trampa nije u skladu s crkvenim vrednostima.

Njen izborni štab je danas najavio da će formalizovati kontakt sa sadašnjim i bivšim pripadnicima Mormonske crkve.

Mada Mormonskoj crkvi pripada svega oko šest procenata stanovništva Arizone, oni bi mogli da se u toj državi pokažu ključnim za ishod tamošnjeg dela trke za izbor predsednika SAD.

Suština strategije Haris je sprečavanje Trampa da ostvari dobre rezultate u demografskim grupama koje ga obično podržavaju što su ranije bili mormoni.

Iako je malo verovatno da će Haris osvojiti bitan procenat glasova mormona, prikupljanje njihovog makar malog dela bi napravilo veliku razliku u Arizoni koja je država sa istorijom tesnih rezultata izbora.

Sadašnji predsednik SAD Džozef Bajden je na izborima 2020. godine u toj državi pobedio s nešto manje od 10.500 glasova razlike.

Pripadnici "Crkve Svetaca Poslednjaeg dana" koji podržavaju Haris u Arizoni, na veri zasnivaju poziv da treba podržati tu demokratkinju uprkos svim rezervama, ukazujući na crkveno učenje da je Ustav SAD "božanski inspirisan".

"Ustav je načelo naše vere i svakako ne bi trebalo da glasamo za ljude koji su pokazali prezir prema njemu i svakako ne bi trebalo da podržavamo nekoga ko je pokušao da ga sruši 6. januara" rekao je Džoel Džon, bivši poslanik republikanaca.

Mada ta Crkva sa sedištem u Solt Lejk Sitiju ne podržava kandidate, niti političke stranke, Džon je rekao da poslednjih dana ohrabruje mormone da biraju političare koji su "dobri, pošteni i mudri".

On je rekao da Trampu nedostaju te moralne osobine koje su važnije od svih političkih razlika između njega i Haris, među kojima su najkrupnije ekonomski i poreski planovi i stav o pravu na oružje.

Dok su mnogi konzervativno naklonjeni religiozni glasači odavno zagrejali za Trampa koga je u SAD 2020. godine podržavalo čak 70 odsto anketiranih mormona, on se poslednjih dana bori da ih ponovo pridobije.

Za mnoge pripadnike te crkve, Trampova sklonost psovanju i ponižavajućem govoru o ženama i ljudima koji nisu belci, sukobljava se sa verskim vrednostima poniznosti, morala i saosećanja.

Trampu nije pomoglo ni to što se svađao sa američkim senatorom Mitom Romnijem koji spada u najpoznatije pripadnike Mormonske crkve.

Mormoni čine ogroman deo stanovništva u nekim delovima Finiksa, glavnog grada Arizone, gde su glasači otvoreno okrenuli leđa Trampovoj Republikanskoj stranci, te ishod novembarskih izbora u toj državi sada izgleda kao neizvestan iako je ona ranije bila pouzdano republikanska.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika