Web Analytics
Proizvođači jabuka iz Srbije prvi put na sajmu 'Gulfood Green' u Dubaiju - BetaRS

Proizvođači jabuka iz Srbije prvi put na sajmu 'Gulfood Green' u Dubaiju

Ekonomija | 20.09.2024 | access_time 12:10
Proizvođači jabuka iz Srbije prvi put na sajmu 'Gulfood Green' u Dubaiju
Foto: Pixabay

Kompanije, proizvođači jabuka iz Srbije, prvi put će predstaviti svoju izvoznu ponudu na Međunarodnom sajmu "Gulfood Green" koji se od 24. do 26. septembra održava u Dubaiju, najavila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Kako je navedeno, nastup srpskih privrednika organizuje PKS uz podršku projekta "Promocija trgovine na istoku" (Trade Promotion East) koji sprovodi Međunarodni trgovinski centar (ITC), a finansira Vlada Švajcarske.

"Gulfood Green" je sajam koji se prvi put održava u Svetskom trgovinskom centru Dubai (DWTC), a u okviru Nacionalnog paviljona Srbije.

Precizirano je da će u Hali 3 izlagati "Ćirić Agro MĐŽ", "COPA", "AgroCorp Duo", "Srbovoće" i "Mirax Agrar".

Savetnica predsednika PKS Dušanka Kalezić navela je da će ovaj svetski sajam okupiti globalnu zajednicu u industriji hrane, od proizvođača do stručnjaka, sa ciljem da razmenom znanja, iskustva i inovacija utiču na unapređenje bezbednosti hrane na svetskom nivou, kao i na održivi razvoj prehrambene industrije.

Prema njenim rečima, globalna izložba je posvećena promovisanju zdravijeg i održivog sistema ishrane sa fokusom na predstavljanje svežeg i smrznutog voća i povrća, biljnih proteina i organskih proizvoda.

"Takođe, u fokusu ove izložbe biće i primena najinovativnijih tehnologija u prehrambenoj industriji", rekla je Kalezić.

Podseća da je među prioritetima PKS da uz, tehničku podršku razvojnih projekata, pomogne domaćim kompanijama da nađu alternativna i nova tržišta za plasman svojih proizvoda, posebno u segmentu svežeg voća i povrća i povećaju izvoz.

"Trudimo se da ih povežemo sa globalnim tržišnim igračima i da ih uključimo u međunarodne lanace snabdevanja", istakla je predstavnica PKS.

Objasnila je da je "Gulfood Green" biznis platforma za startapove i investitore koja omogućava da se povežu, sarađuju i zajedno podrže inovacije koje oblikuju industriju.

"Srpski izvoznici jabuka imaće mogućnosti da istraže, kreiraju i steknu uvid u tehnologije koje će pokretati budućnost prehrambene industrije. U okviru sajma planirana je i studijska poseta i organizacija B2B sastanaka", dodala je Kalezić.

"Projekat Promocija trgovine na istoku", kako podsećaju iz PKS, fokusiran je na jačanje konkurentnosti i održiv rast izvoza malih i srednjih preduzeća u agrobiznisu, kao i na jačanje kapaciteta organizacija koje pružaju podršku malim i srednjim preduzećima.

Uvažavajući zahteve međunarodne regulative, sve složenije zahteve kupaca za poštovanjem kriterijuma zaštite životne sredine, društvenih aspekata upravljanja (ESG), specifične zahteve industruje i preferencije potrošača u oblasti održivosti, PKS posredstvom ovog projekta nastoji da pripremi domaće privrednike da, kroz bilateralne razgovore sa potencijalnim partnerima i kupcima, pokažu svoju spremnost da odgovore na izazove sve zahtevnijeg tržišta, navedeno je u saopštenju.

Teme