Web Analytics
Uzorci iz misije Čang'e-6 imaju ‘posebne karakteristike’ - BetaRS

Uzorci iz misije Čang'e-6 imaju ‘posebne karakteristike’

Tehnologija | 20.09.2024 | access_time 17:45
Uzorci iz misije Čang'e-6 imaju ‘posebne karakteristike’
Foto: Istraživači pripremaju vaganje uzoraka sa misije Čang'e-6 tokom ceremonije otvaranja na Kineskoj akademiji svemirske tehmologije pri Korpoiraciji za vazzduhoplovnju nauku i tehnologiju u Pekingu (Sinhua/Đin Livang)

Kineski tim naučnika objavio je 17. septembra prvi istraživački rad o lunarnim uzorcima donetim iz misije Čang'e-6, navodeći da uzorci sa Čang'e-6 pokazuju "posebne karakteristike" u poređenju sa prethodno prikupljenim uzorcima sa Meseca.

Studiju su zajednički sproveli članovi iz Nacionalnih astronomskih opservatorija Kineske akademije nauka, Centra za istraživanje Meseca i svemirski inženjering, i Pekinškog instituta za sistemsko inženjerstvo svemirskih letelica. Rad je objavljen u časopisu Nacionalna naučna revija (National Science Review) na dan tradicionalnog Festivala sredine jeseni, piše Sinhua.

Tim je otkrio da uzorci sa Čang'e-6 imaju manju gustinu od prethodnih uzoraka, što ukazuje na porozniji i manje kompaktan sastav. Sadržaj plagioklasa u uzorcima sa Čang'e-6 je značajno viši nego u uzorcima sa misije Čang'e-5, dok je sadržaj olivina značajno niži.

Studija je takođe pokazala da su uzorci litijskih fragmenata sa Čang'e-6 uglavnom sastavljeni od bazalta, breče, aglutinata, stakla i leukokrata.

Geohemijska analiza lunarnog tla iz misije Čang'e-6 pokazala je da je koncentracija elemenata u tragovima poput torijuma, uranijuma i kalijuma značajno drugačija u poređenju sa uzorcima prikupljenim tokom misija Apolo i Čang'e-5.

Sonda Čang'e-6 lansirana je iz Kine 3. maja 2024. godine. Dana 25. juna, njen povratnik je sleteo na sever Kine, donoseći 1.935,3 grama uzoraka sa daleke strane Meseca.

Teme