Web Analytics
Krkobabić: PUPS će podržati rebalans budžeta - BetaRS

Krkobabić: PUPS će podržati rebalans budžeta

Politika | 23.09.2024 | access_time 14:55
Krkobabić: PUPS će podržati rebalans budžeta
Foto: Beta/Milan Ilić
Minisatar za brigu o selu Milan Krkobabić i predsednik PUPS-a izjavio je danas da će njegova stranka podržati rebalans budžeta za ovu godinu, kao i izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

"Predlog rebalansa budžeta u celini predstavlja iskorak Vlade Srbije zasnovan na realnim izvorima i na dobroj nameri da se pomogne onima kojima je pomoć najneophodnija", kazao je on.

Krkobabić je naveo i da ga ohrabruje što se smanjuje udeo države u ispalati penzija, odnosno učešća u isplatama PIO fonda, uz istovremeno povećanje broja zaposlenih.

"Trenutno, država podržava fond PIO sa 22 odsto", kazao je on.

Podsetio je da je 1994. godine, kada je izvršena denominacija dinara PIO fond bio prazan, pa je država u potpunosti isplaćivala penzije, dok je 2012. učešće države u ispati penzija bilo i do 48 procenta.

"Fond PIO je institucija doprinosnog karaktera i država sa povećanjem broja zaposlenih polako povlači iz fonda", rekao je Krkobabić.

Smatra da upravljanje, odlučivanje i visinu penzija treba da određuju oni koji i ulažu, pre svega zaposleni i poslodavci, dok država treba da ostane kao kontrolni mehanizam i kao neko ko je garant za tako veliki sistem.

Ministar je istakao i da ceo sistem penzionog osiguranja za poljoprivrednike "mora da se stavi na zdrave noge", kako bi imali realan stimulans da uplaćuju tu vrstu doprinosa.

Podestio je da trenutno isti iznos doprinosa plaća i onaj ko ima 0,5 hektara i onaj koji poseduje 1.000 hektara.

Na sednici su poslanici Jedinestvene Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara najavili da će podržati rebalans budžeta i obrazložili koje delove budžeta i planirane projekte podržavaju.

Takođe, predsednik poslaničke grupe Zdrava Srbija, Ruska stranka i Ujedinjena seljačka stranka Miloljub Albijanić najavio je da će njegova poslanička grupa podržati predloženi rebalans budžeta i ostale zakone na dnevnom redu zasedanja.

Teme