Web Analytics
Kina će obezbediti raznovrsniju hranu za misije istraživanja dubokog svemira - BetaRS

Kina će obezbediti raznovrsniju hranu za misije istraživanja dubokog svemira

Zabava | 24.09.2024 | access_time 14:15
Kina će obezbediti raznovrsniju hranu za misije istraživanja dubokog svemira
Xinhua/Guo Zhongzheng
Kina radi na obezbeđivanju raznovrsnijih opcija hrane za buduće misije istraživanja dubokog svemira, prema informacijama sa Drugog graničnog foruma svemirske medicine održanog u Hangdžouu, u provinciji Džeđang na istoku Kine, prenosi Sinhua.

Tokom nedavno završenog Festivala sredine jeseni,  omiljene tradicije koja simbolizuje porodično okupljanje, posada Šendžou-18 na kineskoj svemirskoj stanici u orbiti uživala je u "svemirskim mesečevim kolačima" punjenim pastom od lotosa, kao i u svojim omiljenim jelima, kao što su začinjena jagnjetina i dinstana svinjska rebra, koja je unapred pripremio tim za podršku sa Zemlje.

"Razvili smo tehnologije koje omogućavaju da kineska kuhinja stigne na 'svemirski trpezarijski sto', omogućavajući astronautima da uživaju u 'ukusima domaće kuhinje'", rekla je Li Jinghui, istraživačica u Kineskom centru za istraživanje i obuku astronauta.

Li je dodala da Kina poseduje naprednu tehnologiju precizne kontrole ishrane i izgradila je tačne standarde za nutritivne potrebe u svemirskom letu, što može pomoći astronautima da se suoče sa fiziološkim problemima uzrokovanim bestežinskim stanjem i zračenjem i ostanu zdravi tokom misija koje traju preko 180 dana.

"Razvijena su razna funkcionalna svemirska jela sa antioksidativnim efektima, podrškom imunitetu, ublažavanjem umora i regulisanjem crevne mikrobiote kako bi se poboljšala prilagodljivost astronauta u orbiti," rekla je Li.

Gledajući unapred prema budućim misijama u duboki svemir, Kina takođe radi na tehnologijama kao što je kuvanje u orbiti, koje može omogućiti dugoročni život van Zemlje, rekao je Zang Peng, još jedan istraživač iz Kineskog centra za istraživanje i obuku astronauta.

Teme