Web Analytics
Vučić: Moramo da držimo stvari pod kontrolom po pitanju Kosova dok se okolnosti u svetu ne promene - BetaRS

Vučić: Moramo da držimo stvari pod kontrolom po pitanju Kosova dok se okolnosti u svetu ne promene

Politika | 25.09.2024 | access_time 17:10
Vučić: Moramo da držimo stvari pod kontrolom po pitanju Kosova dok se okolnosti u svetu ne promene
Foto: Beta/Miloš Miškov

Za probleme Srbije u vezi sa kosovskim pitanjem nema efikasnog rešenja, ali je obaveza Beograda da stvari drži pod kontrolom dok se okolnosti u svetu ne promene i dok ne bude moguće postavljanje zahteva u skladu sa međunarodno-pravnim normama, izjavio je danas u Njujorku predsednik Aleksandar Vučić.

"Kao što još nema efikasnog leka za karcinom, nema ni za naše probleme koji se tiču Kosova i Metohije, ali je naša obaveza da stvari držimo pod kontrolom dok se stvari i okolnosti u svetu ne promene i dok ne budemo mogli da imamo zahteve u skladu sa međunarodno-pravnim normama. Ne tražimo ništa više od toga", rekao je Vučić srpskim medijima.

Vučić je kazao i da će do kraja boravka u Njujorku, gde je povodom zasedanja Generalne skupštine UN, nastaviti da dodeljuje odlikovanja predstavnicima onih zemalja koje su bile na strani Srbije prilikom majskog usvajanja rezolucije o Srebrenici u tom telu.

Naveo je da je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda govorio u UN o poštovanju teritorijalnog integriteta i Povelje UN, "ali samo kada su Rusi i Ukrajinci u pitanju".

"A kada su Srbi u pitanju, njih to ne interesuje. Imaćete uskoro obeležavanje godišnjice oslobađanja logora Aušvic-Birkenau. Oni koji su oslobodili taj logor, a to su Rusi, nisu pozvani, a verujem da će biti pozvani oni koji su taj logor otvorili (Nemci). Tako i ministar neki iz Federacije BiH, koji se slika sa bosanskom i kosovskom zastavom, a onda optužuje Republiku Srpsku da ima secesionističke zahteve. Svi oni to rade jer imaju zaštitu zapadnih zemalja", kazao je Vučić.

On je rekao i da je razgovarao sa više predsednika afričkih zemalja i ocenio da je to "od izuzetnog značaja za Srbiju".

"U januaru ili februaru u Beograd će doći predsednik Angole. Polako pravimo tu svoju mrežu prijatelja, posebno na afričkom kontinentu, u Okeaniji, na Karibima. Mislim da tu možemo da napravimo mnogo dobrih stvari vezanih i za političku saradnju, ali i ekonomsku", kazao je Vučić.

On je rekao da je sa šefom kineske diplomatije Vang Jijem imao "prijateljski razgovor" i ukazao da je on bio "rezolutan i jasan" kada je u pitanju poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije.

"Oni su uvek jasni, a rekao bih da je ovaj put to bilo za nijansu snažnije. Razgovarao sam i sa predsednikom Irana, hvala Teheranu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije", dodao je.

Vučić je kazao da je razgovarao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o briselskom dijalogu.

"Rekao sam mu koliko smo ozlojeđeni i frustrirani zbog rušenja svega što je potpisano u Briselu 2013. i zbog stalnog izmišljanja razloga (od Prištine) sa ciljem da se protera srpski narod sa Kosova i Metohije", naveo je.

On je rekao da je razgovarao i sa američkim milijarderom Ilonom Maskom i dodao da je on "znao mnogo više o Srbiji nego što je očekivao".

Teme